Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ouders dyslectische zeilbroers voor rechter gesleept

De ouders van de dyslectische broertjes Enrique (15) en Hugo (13) Claassen moeten donderdag voor de rechter in Haarlem verschijnen. De jongens zouden vrijdag beginnen aan een maandenlange zeilreis. Ze volgen al minstens een jaar geen onderwijs meer, omdat geen enkele school ze wil aannemen vanwege hun leerhandicap. Met een zeilreis willen de jongens aandacht vragen voor hun probleem.
Ouders dyslectische zeilbroers voor rechter gesleept

Enrique gaat al 2 jaar niet meer naar school, Hugo sinds ruim een jaar niet meer. Na de basisschool begonnen ze allebei op het Atheneum College Hageveld in Heemstede, maar kwamen ze daar door hun dyslexie en hoogbegaafdheid in de problemen omdat de juiste begeleiding ontbrak. Toen ze daar van verwijderd werden, lukte het niet om een nieuwe school te vinden.

Weigeren
Schoolbesturen hebben niet het recht om leerlingen te weigeren, maar volgens onderwijsadvocaat Katinka Slump grijpt het ministerie van Onderwijs niet in. In totaal zijn er circa 16.000 van zulke ’thuiszitters’ in Nederland.

Gezinsvoogd

De Raad voor de Kinderbescherming probeert nu een stokje te steken voor hun expeditie, meldde de advocaat van de ouders woensdag. De raad is een spoedprocedure voor ondertoezichtstelling begonnen. Dat zou betekenen dat de jongens een gezinsvoogd toegewezen krijgen en niet kunnen uitvaren. Ook stelt de kinderbescherming thuisonderwijs voor, hoewel dat in veel gevallen verboden is in Nederland.

Verwaarlozing

Slump begrijpt het niet. ‘Voor de bevoegdheid van de raad is een vermoeden van kinderverwaarlozing nodig. Wij hebben de raad daarom gevraagd wat de ouders niet goed doen, maar die kon niets noemen.’ De moeder moest in maart al voor de strafrechter verschijnen omdat haar zoons niet naar school gingen. Die legde toen geen straf op, omdat het ’thuiszitten’ niet aan de ouders maar aan de weigerende scholen lag.

Zeilreis

Met de zeilreis naar onder meer Engeland, België en Spanje willen de jongens aandacht vragen voor hun probleem. Onderweg kunnen ze afstandsonderwijs volgen via de Wereldschool, wat binnen Nederland niet mogelijk is. Hun vader zeilt achter de jongens aan.

Bron: ANP/ANP-Photo/ Jerry Lampen

4 REACTIES

 1. Dit is van de gekke. Zware criminelen laat ons rechtssysteem lopen i.v.m. procedurefouten en deze mensen waar geen enkele aantijging tegen te doen is worden voor de rechter gesleept en opgezadeld met de “dwangverpleging” van de kinderbescherming.
  Sleep de scholen voor de rechter om hun weigering om een leerling aan te nemen. En als dat niet kan, sta dan toe dat onderwijs wordt gevolgd via de wereldschool. Deze mensen vragen om onderwijs, waar ze ook recht op hebben. Het tekortschieten van al onze instanties wordt voortdurend afgewenteld op betreffende burgers die wel geacht worden belasting te betalen voor al de voorzieningen.

 2. Lees alle reacties
 3. Help!
  Wat is er nout toch aan de hand met ambtenarend Nederland? Heeft iedereen zijn vermogen tot nadenken verloren? Regels zijn goed, maar bestaan bij de gratie van de uitzonderingen die ze niet kunnen afdekken. En dan heb je toch nog steeds je gewone, gezonde, Boeren Hollanse verstand in je bovenkamer zitten?
  Bedenk je eens wat er hier allemaal mis gaat:
  – Scholen kunnen blijkbaar leerlingen niet laten leren.
  – Scholen sturen kinderen “dan maar” weg.
  – Anderen scholen durven er dan blijkbaar niet in te stappen.
  – Er is een leervoorziening die uitkomst kan bieden, maar die mag dan weer niet binnen Nederland. “Beter geen scholing dan een niet goedgekeurde scholing” lijkt de redenatie.
  – Er is een OM die het dan bedenkt om de ouders een strafprocedure aan te doen.
  – Welke idioot heeft het OM hier eigenlijk van in kennis gesteld? Wie heeft er aangifte gedaan van deze “boeven”?
  – De rechter kan er dan niets mee en spreekt vrij. Maar betekent, verder dan dat, ook niets. Wat een verrassing.
  – De Raad voor de Kinderbescherming begint dan op voorhand ook maar eens te twijfelen aan de ouders en behandeld ze als “slechte ouders”.
  – Je hebt blijkbaar een advocaat nodig om je hier doorheen te slaan.
  Het is Kafka, Big Brother en de Stasi bij elkaar opgeteld.
  Kan er alsjeblieft iemand gaan nadenken en boven zijn eigen handboek uitstijgen?
  Ah toe: mijn dochtertje lijkt ook dyslectisch te zijn en ik kan zo’n zeilboot niet eens betalen …. 🙂
  Nederland een beschaafde rechtsstaat?
  Amehoela!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.