Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderen naar SEH vanwege gebrek aan thuiszorg

Te veel ouderen met complexe aandoeningen en te weinig zorg komen de spoedeisende hulp binnen. Belangrijke oorzaak is dat er te weinig zorg wordt ingekocht door gemeenten. De spoedzorg in Noord-Holland en Flevoland luiden de noodklok.

De zorgzwaarte van patiënten die binnenkomen op de Spoedeisende Hulp (SEH) is afgelopen jaren fors toegenomen. Omdat ouderen langer thuis wonen en daar te weinig zorg krijgen. ‘Gemeenten hebben vaak te weinig zorg ingekocht, zodat verpleging en verzorging aan huis niet goed is geregeld. Hierdoor kan niet vroegtijdig eenvoudige medische hulp of verpleging worden geboden. Daardoor escaleert de hulpvraag snel in een spoedzorgvraag.’

Spoedzorg

Dat is te lezen in de brandbrief van de afdelingen spoedzorg in de regio Noord-Holland en Flevoland aan minister Schippers van Volksgezondheid. ‘Het gaat binnenkort mis’, waarschuwen de traumazorg-specialisten, als er niet iets verandert aan het landelijke zorgbeleid.

Chronische zorg

Door de afbraak van de chronische zorg voor, met name ouderen, kunnen ziekenhuizen de patiëntenstroom vaak niet meer verwerken. SEH’s geven dan een “patiëntenstop” af, zodat er geen nieuwe traumapatiënten binnenkomen. In de laatste 3 maanden van 2015 is in de regio Amsterdam bijvoorbeeld ruim 600 keer zo’n patiëntenstop afgegeven. Dat kan voor patiënten betekenen dat het langer duurt voor ze bij een SEH terecht kunnen.

Voor veel ouderen werkt de decentralisatie van de zorg niet. Ouderenbond Unie KBO heeft eind 2015 al een brandbrief geschreven naar staatssecretaris Van Rijn. De bond spreekt van een ‘zorgalarm’ voor ouderen. Lees meer>>

Kwetsbare ouderen

Een belangrijke oorzaak is het stijgende aantal kwetsbare ouderen dat op de SEH binnenkomt. ‘Deze ouderen vragen relatief veel tijd omdat hun klachten vager zijn en dat kost meer onderzoek. En omdat ze vaak ook meerdere aandoeningen tegelijk hebben, waardoor er meer specialisten bij betrokken moeten worden en er veel meer aanvullend onderzoek nodig is.

Verzorgingshuis

Bovendien is de conditie van de ouderen die op de SEH binnenkomen vaak te slecht om ze weer naar huis te sturen, maar te goed om in het ziekenhuis opgenomen te worden. De SEH is veel tijd kwijt om een opvangplek te zoeken voor deze mensen. Toen ouderen nog in het verzorgingshuizen woonden, konden ze daar vaak revalideren. Maar verzorgingshuizen worden gesloten.

Thuiszorg

De hoofden van het Traumanetwerk Noord-Holland en Flevoland roepen de politiek op om de bezuinigingen op de ouderen- en verpleeghuiszorg te stoppen. Verder moeten gemeenten voldoende thuiszorg inkopen, zodat het gebrek aan zorg niet naar de – veel duurdere – traumazorg wordt verplaatst. ‘De rek is er nu echt wel uit’,  aldus de auteurs van de brandbrief.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.