Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouderen moeten bewegen tegen dementie’

In de zorg aan ouderen met dementie ziet prof. dr. Erik Scherder veel passiviteit. Terwijl beweging juist de hersenenactiviteit stimuleert, blijkt uit onderzoek. Juist in de gebieden die belangrijk zijn voor het geheugen en het nemen van initiatief. In een college van 15 minuten legt de neuropsycholoog heel begrijpelijk uit waarom ouderen eigenlijk zouden moeten bewegen.
‘Ouderen moeten bewegen tegen dementie’
Foto: Universiteit van Nederland

Lichaamsbeweging zorgt voor een betere hartfunctie en dat zorgt er weer voor dat de hersenen beter doorbloed raken. Uit onderzoek blijkt dat bewegen vooral het voorste gedeelte van de hersenen verbetert. Het gedeelte dat onder meer invloed heeft op onze zelfstandigheid, het geheugen, het onderscheiden van hoofd- en bijzaken en het nemen van initiatief, zo legt de neuropsycholoog uit in het college.

Motorische onrust
Maar in de zorg aan mensen met dementie ziet Scherder vaak dat iedere vorm van activiteit de kop ingedrukt wordt. ‘Bij mensen met dementie en ook mensen met een verstandelijke beperking zie je een motorische onrust. Wij hebben de neiging om de mensen die onrustig op en neer lopen op de stoel te krijgen. Wat denkt u dat er dan gebeurt met de doorbloeding van de hersenen? Die neemt af.’

Scherder pleit daarom voor bewegingstherapie. ‘Door te bewegen met die mensen, doen we in ieder geval een maximale poging om belangrijke hersenfuncties zo veel mogelijk te verbeteren.’

College
Op de Universiteit van Nederland geven de beste hoogleraren van Nederland gratis online college. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week is er een nieuwe hoogleraar. Deze week is het initiatief van start gegaan met de hoogleraar klinische psychologie Erik Scherder.

 

Eerder deze week sprak Scherder over wat muziek zou kunnen doen voor kinderen met autisme en mensen met Alzheimer >>

Bekijk hier het college:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.