Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Organisatie IGZ moet op de schop

De top van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet kleiner, op de vloer moeten er ongeveer 50 werknemers bij en de regiokantoren in het land moeten dicht. Inspecteurs moeten minder tijd besteden aan het uitgebreid rapporteren en moeten vaker onaangekondigde inspectiebezoeken uitvoeren.
Organisatie IGZ moet op de schop

Ook moet er een meldpunt komen waar iedereen terecht kan met klachten. Dat meldpunt ziet erop toe dat de klacht goed afgehandeld wordt door de juiste instantie: de zorgaanbieder zelf of de inspectie. Dat zijn de adviezen van oud-minister Winnie Sorgdrager en onderzoeker Koos van der Steenhoven, die onderzoek deden naar de manier waarop de inspectie klachten afhandelt. Ze presenteerden hun bevindingen en adviezen maandag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Klachten
Uit de onderzoeken bleek verder dat de IGZ te lang doet over de afhandeling van klachten. Ook is er geen speciale aanpak voor zeer ingewikkelde dossiers. Het ICT-systeem dat de inspectie gebruikt moet ook flink worden verbeterd.

Doorlooptijd
Tussen 2005 en 2012 duurde het gemiddeld 200 dagen om een dossier af te ronden. Volgens Sorgdrager was het geen uitzondering dat de inspectie meer dan een jaar deed over het afsluiten van een dossier. Inmiddels heeft de inspectie de doorlooptijd terug weten te brengen naar 125 dagen, staat in het rapport.

Verwachtingen
Ook zijn de verwachtingen van burgers van de inspectie niet juist. Mensen gaan er vanuit dat de dienst een klacht in behandeling zal nemen, terwijl zij in realiteit vaak worden doorverwezen naar een klachtencommissie van de betrokken zorginstelling. De IGZ gebruikt de meldingen echter enkel als signaal. Daarover moet beter worden gecommuniceerd met klagende burgers.

Wet

Verder moet er wat de onderzoekers betreft één wet komen waarin het toezicht van de IGZ wordt geregeld. Nu zijn de afspraken verdeeld over 25 wetten. Daardoor moeten zelfs experts soms zoeken om duidelijkheid te krijgen over de taken en bevoegdheden van de inspectie.

Rapport
De rapporten van Sorgdrager en Van der Steenhoven sluiten achteraan een lange rij van rapporten en adviezen. Die zijn steeds door de inspectie en de politiek omarmd. ‘Maar de uitvoering stokte steeds’, aldus Van der Steenhoven. Sommige adviezen uit de vorige rapporten zijn daarom ook nu weer overgenomen. Hij ziet een mooie taak weggelegd voor de nieuwe inspecteur-generaal van de IGZ, Ronnie van Diemen-Steenvoorde, die op 1 december aan het werk gaat en die volgens hem ‘van wanten weet’.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.