Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oranje Huis is nieuwe vorm van vrouwenopvang

De geheime locaties van Blijf van m’n Lijf huizen zijn eigenlijk niet zo geheim. Dat zegt Jolanda Vader, sectormanager Noord-Holland van de Blijf Groep. ‘Na verloop van tijd kunnen buurtbewoners ze zo aanwijzen’, legt ze uit. Daarnaast geven de geheime locaties slachtoffers het gevoel dat ze verstopt moeten zitten. Met de komst van het Oranje Huis wordt dit taboe doorbroken.
Oranje Huis is nieuwe vorm van vrouwenopvang
Oranje Huis is nieuwe vorm van vrouwenopvang

Het Oranje Huis in Alkmaar is een ‘nieuwe vorm’ van vrouwenopvang, stelt Vader. De locatie is bekend, waardoor de hulpverlening zo laagdrempelig mogelijk moet worden. Toch is het er niet minder veilig. ‘Je kunt er niet zomaar binnenlopen. Maar een vader moet bijvoorbeeld wel de kans hebben zijn kinderen te kunnen zien’, aldus Vader.

Oranje Huis en het Belang van een Gezinsplan

Een opvallend nieuw aspect van Het Oranje Huis is het gezinsplan. Binnen een tijdsbestek van zes weken stelt de hulpverlener een plan op, waarbij alle betrokkenen worden geïncludeerd. Dit betekent niet alleen het slachtoffer, maar ook de dader en eventuele kinderen. Vader licht toe: “Het gebeurt vaak dat vrouwen na de opvang terugkeren naar hun thuissituatie, maar er niets veranderd is omdat de partner niet betrokken is geweest bij de hulpverlening.”

Desalniettemin blijven er geheime locaties beschikbaar voor vrouwen die zich in een zodanig gevaarlijke situatie bevinden dat ze een anoniem adres nodig hebben.

Het Debat en Staatssecretaris Bussemaker

Op maandag ging Staatssecretaris Bussemaker in debat met de wethouder van Alkmaar, Van Veen, en vertegenwoordigers van slachtofferorganisaties over deze innovatieve aanpak. Tijdens dit debat ontving zij ook het eerste exemplaar van het boek “Crisisopvang in het Oranje Huis: Beschrijving van de Methodiek”. Vader beschouwde dit debat als positief, omdat duidelijk merkbaar was dat het concept gesteund wordt door de politiek, hulpverleningsinstanties, politie en justitie.

Vader benadrukte het belang van samenwerking en zei: “Je kunt dit niet alleen. Bij zo’n project heb je de hulp van anderen nodig.”

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.