Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opleiding voor sociale professional van de toekomst

De professionals van de toekomst kunnen goed schakelen en hebben ook veel specifieke bagage. Van hen wordt veel verwacht, benadrukken lector van de Fontys HogeschoolSociale Studies in Eindhoven Jan Steyaert en voorzitter van de onderwijscommissie Lilian Linders.
Opleiding voor sociale professional van de toekomst

En omdat de professionals van de toekomst, de studenten van nu zijn, worden op Fontys Hogeschool Sociale Studies de opleidingen SPH, CMV en MWD samengevoegd. Een gezamenlijke propedeuse was er al, vanaf het schooljaar 2012-2013 is er één brede opleiding, namelijk de bachelor Social Work. Een logisch gevolg van de veranderingen in het werkveld, vinden Steyaert en Linders.

Wat kunnen studenten verwachten als ze voor deze opleiding kiezen?

Linders: ‘Eerst anderhalf jaar generiek onderwijs. Daarin krijgen ze een brede gereedschapskist om de mensen te ondersteunen die ze graag willen ondersteunen, met daarin ook de capaciteiten om een andere gereedschapskist te gebruiken als die van hen niet voldoet. Daarna kiezen ze twee verdiepingsprogramma’s, waarmee ze drie maanden bezig zijn. Vervolgens kiezen ze definitief voor een uitstroomprofiel. De uitstroomprofielen zijn in ieder geval GGZ-agoog, LVG-Werker, Jeugdzorgwerker, Maatschappelijk Werker. Waarschijnlijk voegen we hier een vijfde uitstroomprofiel aan toe, de Generalist. Dan volgt een minor van zes maanden, gekoppeld aan het uitstroomprofiel, een jaar stage en als afstuderen een praktijkopdracht.’

Waarom kiezen jullie voor deze brede opleiding?
Steyaert: ‘Met in het achterhoofd het gedachtegoed van de Kanteling en de Wmo roept het werkveld om generalistische professionals. De professional die zowel goed individueel kan begeleiden, wat je leerde bij Maatschappelijk Werk en Dienstverlening; als de professional die buurten kan mobiliseren en sociale netwerken kan bouwen, wat je leerde bij Culturele en Maatschappelijke Vorming.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 7, juli/augustus 2012.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.