Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Ontevredenheid in volkswijk over allochtonen: ‘De overheid doet niets’

De overheid doet niets aan problemen in de samenleving en heeft er geen idee van hoe de 'gewone' man leeft. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Forum naar de onvrede van autochtonen over de multiculturele samenleving. De onvrede is groot: 'De Nederlanders werken hard en de Marokkanen maken het op.'
Ontevredenheid in volkswijk over allochtonen: 'De overheid doet niets'

Pessimisten, racisten en aanhangers van Geert Wilders. Zo wordt de autochtone Nederlander die geen vertrouwen heef tin de multi-etnische samenleving vaak neergezet. Hoe het komt dat zij zo ontevreden zijn? Daar wordt volgens Sadik Harchaoui, directeur van Forum, aan voorbij gegaan. Het gesprek met deze burger wordt niet aangegaan. Reden genoeg voor een onderzoek naar wat ‘boze autochtone burgers’ vinden van nieuwe Nederlanders en de overheid.

Aanleiding
Dinsdag werd het onderzoek ‘Een vreemde in eigen land’ gepresenteerd. De onderzoekers van het Verwey-Jonkerinstituut bekeken in opdracht van Forum de vormen van maatschappelijke ontevredenheid en de aanleiding hiervan. Zij interviewden autochtone burgers uit verschillende volkswijken in Utrecht, Eindhoven, Venlo en Zoetermeer. Ook werden voorbijgangers op straat aangesproken.

Negativiteit
Veel bewoners zijn best tevreden over hun eigen leven. Maar over hun buurt zijn ze vaak negatief. Oorzaken daarvan zijn de veranderde samenstelling van de buurt, waardoor de autochtone bewoner zich in zijn eigen buurt niet meer thuisvoelt. De ellende wordt toegeschreven aan allochtone nieuwkomers in de buurt én de ‘falende’ overheid.

Frustratie
De reacties op de multi-etnische samenleving zijn pittig. ‘De allochtonen komen hier als gast en krijgen van alles, want ze zijn zogenaamd zielig. De Nederlanders werken hard en de Marokkanen maken het op’, zegt een bewoner uit de Utrechtse Sterrenwijk. Er onstaat frustratie als allochtone bewoners aandacht van de overheid krijgen in buurten waar ook autochtone bewoners het niet breed hebben. ‘Zij krijgen voordelen, waarom wij niet?’

Burgerparticipatie
Opvallend is de afstand tussen de autochtone burger en de overheid, stellen de onderzoekers. De overheid is de grote schuldige van alle problemen, ‘doet niets’ en heeft bovendien ‘geen idee”hoe de gewone man leeft. De bewoners zien de overheid zelfs als de vijand. Dit is een grote belemmering voor burgerparticipatie. ‘Er wordt vaak iets toegezegd wat niet kan worden waargemaakt. Die frustratie, vooral richting de gemeente, is het grootst’, zegt een geïnterviewde professional uit Eindhoven.

Poort
Wat betreft de oplossingen zijn bewoners onverbiddelijk: strenger straffen, strenger beleid aan de poort en meer spreiding van allochtonen. De onderzoekers stellen: ‘De respondenten ontwikkelen een grote woede tegen immigranten. Zij voelen zich verraden door de politiek die geen paal en perk stelt aan “onaangepast gedrag” van allochtonen.’

Sentiment
Gevoelens van achterstelling, niet gehoord worden en tekortschieten, zorgen voor een enorme kloof die niet zo snel is te dichten, stellen de onderzoekers. Zij geven eerlijk toe niet te weten hoe dat zou moeten. ‘Het belang van dit rapport is dat op serieuze wijze aandacht is besteed aan sentimenten in de samenleving, waarvan de intensiteit misschien nog wel de grootste ontdekking is.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Foto: ANP/Erik van ’t Woud

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Eindelijk wordt er eens geluisterd naar de autochtoon EN de geintegreerde allochtoon die ondergesneeuwd dreigen te raken door de vele culturen.
    En nee Claudia, ik hoef niet te wonen in een allochtoonloos Nederland maar als je in een stad woont met meer dan 150 verschillende nationaliteiten, dan is het niet meer dan logisch dat iedereen zijn eigen identiteit aan het kwijtraken is. Het is niet AUTOCHTOON vs ALLOCHTOON maar het is turk vs marokkaan vs antiliaan vs diverse oost europeanen etc. Want onderschat de discriminatie onder de diverse culturen niet!! Daar zitten ook hele grote problemen. Het kost klauwen met geld die integratie. Ik ben het met Boris eens dat Links hier schuld aan heeft en dat het vandaag of morgen uit de hand gaat lopen. Wie steekt er nou zijn kop in het zand?
    Ouders die thuis hun eigen taal blijven spreken, zijn er schuldig aan dat de volgende generatie, hun eigen kind dus, zg kansarm wordt. Of is het de bedoeling dat we een allochtoon (of een kind met een allochtone achtergrond) generaaaaaaaties achterelkaar maar blijven betuttelen en bestempelen als kansarm? Wanneer val je m.i. in de groep kansarmen: als je gehandicapt bent, geen handen hebt om mee te werken of benen om vooruit te komen. Zolang je hersens hebt en je armen en benen kan gebruiken dan kan je je ook aanpassen en werken of naar een integratiecursus toe. Nederland had Nederland moeten blijven. Verhoudingsgewijs 10 nederlanders op bijv. 3 allochtonen want dan had integratie wel gewerkt
    Het is niet normaal dat veel wijken voor 70% uit allochtonen bestaat. Veel te veel nationaliteiten door elkaar gemixt. Ieder met zijn eigen gebruiken, zijn eigen cultuur en zijn eigen taal die men blijft spreken, ondanks dat er miljoenen uitgegeven wordt aan taalcursussen. Vind jij het gek dat ik me een vreemde voel in eigen land?

  3. heb vanavond weer een staaltje van minachting ondervonden van onze welgemanierde alochtone medemens ten opzichte van de autochtone nederlander ik woon in een souterin en u raad het al daar stonden ze tegen de deur te pissen wat zo mijn huis in liep en dat is niet de eerste keer dat dit is gebeurt kon nog een grote mond krijgen ook nou van mij mag u ze hebben maar ik beb ze liever kwijt

  4. Dat er onderzoek naar deze gevoelens is gedaan is goed nieuws. daar moeten we wel wat mee doen!
    Voor de professional in zorg en welzijn is een conceptueel kader waar je deze resultaten tegen aan kunt zetten wenselijk. Dan krijg je de goede discussie over wat er aan de hand is en wat dat betekent voor ons werk.
    Voor mij is Sociale kwaliteit een goed kader.
    1. Wettelijk gezien heeft iedereen hier dezelfde rechten en plichten waar het over sociale zekerheid gaat. Dat geldt voor alle burgers.
    2. De toegang tot de instituten van overheid en instellingen is ook bij wet geregeld. Je kunt overal inspraak en medezeggenschap hebben. Je kunt met de wethouder het gesprek aangaan over wat er in je buurt gebeurt. Daarmee is ook de formele inclusie in de samenleving afgedekt. Alleen zullen veel burgers deze mogelijkheid niet goed kennen en / of gebruiken.
    3 In de sociale cohesie in buurten en wijken schort het vaker. De netwerken waar mensen steun van ontvangen kunnen groot maar ook klein zijn. In Rotterdam zijn wijken waar bepaalde bevolkingsgroepen in grote meerderheid wonen. Daar is de voertaal vaak niet Nederlands. Ik merk dat dat aan beide kanten vervelend gevonden wordt. Zo kunnen de kinderen van migranten zich nooit goed aanpassen en hogerop komen. De sociale cohesie op dit vlak kan sterk verbeteren als daar aandacht aan besteedt wordt met bewoners.
    4. Verder is het noodzakelijk dat mensen voldoende vaardigheden aanleren om dergelijke zaken goed te kunnen regelen. Empowerment is een belangrijk hulpmiddel hierbij.
    Een theoretisch concept zoals Sociale Kwaliteit helpt om dit soort vraagstukken verder te ontrafelen zoals ik hierboven in telkens 4 zinnetjes gedaan heb. Dan kunnen we de discussie inhoudelijk sterker onderbouwen en zoeken naar maatregelen voor welzijnswerk en overheid gezamenlijk ieder op zijn eigen kracht.

  5. @Claudia Biegel
    Dit is nu weer zo kenmerkend voor een linkse struisvogel….. Bagatelliseer de signalen en schuif ze onder de mat als ze onwelgevallig zijn.
    Wellicht liegen de cijfers niet , beste Claudia, maar die moe je wel willen zien en kunnen interpreteren.
    Het is heel simpel : de een kost meer dan de ander, terwijl de ander wel veel meer moet bijdragen dan de een. En dat zou dan nog niet eens zo erg hoeven zijn, als er niet zo verdomd veel overlast bij komt kijken waar we niet om gevraagd hebben. Erken somweg dat multi-cul alleen werkt als ieder een evenredige bijdrage levert aan de samenleving. Maar als bepaalde culturen (en dat hoeven écht niet alleen de ‘exoten’ te zijn) het verdommen om zich aan hun genetisch parasitaire gedrag te ontworstelen , zal de ontevredenheid altijd blijven bestaan en zelfs escaleren. En als links maar lang genoeg blijft blaten dat we tolerant moeten zijn en dat de hardwerkende autochtoon a-sociaal is , komt er natuurlijk een keer een moment dat de vlam in de pan slaat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.