Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Online hulpverlening te veel gericht op behandeling’

Online hulpverlening wordt onvoldoende benut in psychiatrie en verslavingszorg. Ggz-websites zijn nog te veel gericht op behandeling, terwijl de bezoeker eerst wat wil rondkijken. Dat stelt Frank Schalken in een interview met Psy Magazine.
‘Online hulpverlening te veel gericht op behandeling’

Schalken is expert in online hulpverlening en directeur van Stichting e-hulp.nl. Hij zegt in het interview verbaasd te zijn dat er in de reguliere ggz nog niet veel gebruik wordt gemaakt van het internet. Een dagboek bijhouden, kort mailcontact tussen cliënt en hulpverlener: het zou volgens de expert de standaard moeten zijn.

Sluitstuk
Websites waarop al wel ggz-hulp te vinden is, zijn nog te veel gefocust op behandeling. Iets waar bezoekers helemaal niet op uit zijn, volgens Schalken. ‘Ze willen in eerste instantie gewoon wat rondkijken. Als ze meteen “behandeling depressiviteit, klik hier” tegenkomen, dan denken ze: “hoho, zo erg is het ook weer niet”.’ Toegankelijke informatie en tips over bijvoorbeeld somberheid, kan de hulpvrager overhalen contact te zoeken. Behandeling moet het sluitstuk zijn en niet het doel, aldus de expert in Psy.

Schaamte
Internet is perfect voor zaken waarbij schaamte een grote rol speelt, vindt Schalken. Omdat hulpvragers anoniem zijn, kunnen zij openlijk over hun problemen praten. ‘Door het onpersoonlijke karakter van het medium, wordt het gesprek al snel heel persoonlijk.’ Helaas is diezelfde anonimiteit ook een knelpunt. ‘De financieringsstructuren van de zorg zijn daar niet op ingericht. Veel psychische zorg wordt betaald door zorgverzekeraars die zeggen: “Anoniem? Ho even, ik moet wel weten of de zorg die ik financier door mijn klanten wordt gebruikt.’

Lees hier het interview in het Psy Magazine van juli ‘E-hulp staat in kinderschoenen. Dat is van de zotte’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Psy Magazine

2 REACTIES

  1. Gelukkig zijn er ook positieve geluiden. Tactus heeft sinds maart 2005 een zeer succesvolle internetbehandeling http://www.alcoholdebaas.nl. Reeds duizenden mensen waaronder velen die nog nooit eerder hulp hadden gezocht, zijn geholpen via deze behandelmethode. Intussen heeft Tactus ook Eetprobleemdebaas.nl, Cannabisdebaas.nl, Gokkendebaas.nl en Benzodebaas.nl opgezet. E-health heeft de toekomst!

  2. Lees alle reacties
  3. Het probleem is dat nog te veel managers/beddenboeren het web als zuigmondje voor hun behandeling afdelingen beschouwen.
    Ik ken gevallen waar een ‘succes-rate’ berekend wordt voor een prima informatieve en preventieve site met zelftraining modules voor bezoekers. Hoe? Het aantal bezoekers op de site wordt in relatie gebracht met het aantal bezoekers bij de Aanmeld balie van de behandel instelling.
    Preventie moet je in het algemeen niet onderbrengen bij een instelling waar de behandel afdelingen beschouwd worden als de generators van de inkomsten.
    Janhuib Blans
    Janhuib@Blans.info

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.