Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM-medewerkers zedenzaak ondersteund door psycholoog

Psycholoog George Smits heeft medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) die zich bezighielden met de Amsterdamse zedenzaak het afgelopen jaar ondersteund. Dat vertelt plaatsvervangend hoofdofficier Jet Hoogendijk in Opportuun.
OM-medewerkers zedenzaak ondersteund door psycholoog

In het relatiemagazine van het OM, zegt Hoogendijk: ‘Smits leert OM’ers gezond om te gaan met traumatische zaken. De slachtoffers en hun ouders, die hebben het voor hun kiezen gekregen. Maar om een jaar lang deze zaak te doen, wilden we ondersteund worden. Iedereen moest gezond blijven en is gelukkig gezond gebleven’, zegt zij.

Aangifte

Met de hoofdofficier gaat het over het algemeen goed, beweert ze in het magazine. ‘Maar soms bevat een aangifte of verklaring een detail dat je raakt. Wat ook meespeelde: twee weken lang was ik alléén maar met deze zaak bezig geweest. Dit is een rotzaak, waarin we geestelijk gezond moeten blijven. Ook voor de ouders van de kinderen moeten wij op de rails blijven.’

Zedenzaak

Voor de rechtbank in Amsterdam begint maandag het proces tegen de hoofdverdachte in de zedenzaak. De 28-jarige Robert M. moet zich verantwoorden voor het ernstig seksueel misbruiken van 67 zeer jonge kinderen en het maken en verspreiden van een grote hoeveelheid kinderpornografie. Ook M.’s partner Richard van O. staat in het beklaagdenbankje. M. werkte in diverse Amsterdamse kinderdagverblijven en was ook actief als kinderoppas. Het misbruik zou op de crèches, op oppasadressen en bij M. thuis hebben plaatsgevonden. M. heeft bekend.

Beelden

Volgens Hoogendijk hadden de ouders van de slachtoffers de mogelijkheid om de beelden die van het misbruik waren gemaakt, te zien. ‘Ik geloof niet dat daar gebruik van is gemaakt. Deskundigen raden dat ook af. Voor de opsporing en herkenning was het bekijken van de beelden door de ouders niet nodig, want ze hadden zelf al foto’s van hun kinderen aangeleverd ter herkenning.’

Bron: ANP/Opportuun

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.