Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa wil één tarief voor dagbesteding gehandicaptenzorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid om niet langer aparte tarieven te hanteren voor intramurale en extramurale bekostiging van dagbesteding voor gehandicapten. Daarvoor in de plaats moet één geharmoniseerd tarief komen.
NZa wil één tarief voor dagbesteding gehandicaptenzorg

De NZa wil hiermee de keuzevrijheid van cliënten vergroten. Een cliënt met een indicatie voor een zorgzwaartepakket (ZZP) kan met een voucher dagbesteding naar eigen keuze inkopen en is daarmee niet meer afhankelijk van de instelling waar hij woont.

Huidige bekostiging
In de huidige bekostigingsregels is er een onderscheid tussen de bekostiging van dagbesteding voor mensen die begeleid zelfstandig wonen, bij hun ouders of in een gezinsvervangend tehuis (extramuraal) en de dagbesteding aan mensen die in een instelling wonen (intramuraal). In de dagelijkse praktijk is er zorginhoudelijk geen onderscheid tussen deze vormen.

Eén tarief
De NZa adviseert daarom niet langer verschillende tarieven te hanteren, maar daarvoor in de plaats een geharmoniseerd tarief vast te stellen. Dit voorstel sluit meer aan bij de praktijk. Ook betekent dit een administratieve lastenvermindering voor zorgkantoren, omdat er geen onderscheid meer is tussen declaratie en afrekening van dagbesteding voor intramuraal verblijvende en thuiswonende cliënten.

Vouchers
De mogelijkheid om met vouchers zorg in te kopen is nieuw en geeft consumenten de gelegenheid om volledige én volwaardige dagbesteding naar eigen keuze in te kopen. Dat hoeft niet bij dezelfde zorgaanbieder te zijn waar de cliënt woont. De substitutiemogelijkheid tussen woonzorg en dagbesteding blijft wel bestaan. Voor het ZZP heeft dit geen gevolgen.

Kindtoeslag
Daarnaast stelt de NZa voor om een aparte kindtoeslag voor dagbesteding gehandicaptenzorg in te voeren. Voor bijzondere doelgroepen, zoals kinderen met een ernstig meervoudige beperking, sterk gedragsgestoorde licht verstandelijk gehandicapten en voor naschoolse dagbehandeling van jeugdig licht verstandelijk gehandicapten gelden speciale tarieven. De huidige ZZP-systematiek kent deze kindtoeslag niet. (Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.