Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: ‘Bijbetalen AWBZ vaak misverstand’

‘Veel meldingen van vermoedelijk onterechte bijbetalingen in AWBZ-instellingen berusten op onduidelijkheden en zijn geen overtreding.’ Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De autoriteit kreeg veertig meldingen over onder meer het betalen voor desserts, wc-papier en broodmaaltijden. Drie zorgorganisaties waren wel in overtreding.
NZa: ‘Bijbetalen AWBZ vaak misverstand’

De NZa ontving meldingen over vermoedelijk onterechte bijbetalingen via haar meldpunt en via de politiek. Het grootste deel van de meldingen berusten op misverstanden. De NZa controleerde bijvoorbeeld het bijbetalen voor desserts. Zo bleek dat de betreffende bewoners mandelijks een bedrag op hun rekening gestort krijgen waarvan ze naar eigen wens desserts van de zorginstelling of in de winkel kunnen kopen. 

Betalen

Drie organisaties gingen wel over de schreef. Verpleeghuis De Hartkamp in Raalte liet bewoners betalen voor de aanschaf van gordijnen. Dit hoort echter bij de standaardinrichting van de kamer en is voor rekening van de zorgaanbieder. In Verzorgingshuis De Hooghe Clock in Den Bosch moest een aantal bewoners zelf toiletpapier kopen en in zorgcentrum Oudergaard in Kortenhoef moesten bewoners soms betalen voor broodmaaltijden. De NZa heeft deze organisaties verplicht om te stoppen met deze overtredingen en de bewoners te compenseren.

Voeding

Bewoners van AWBZ-instellingen hebben recht op een aantal producten en diensten zoals het schoonmaken van hun kamer, algemene lichamelijke verzorging en voeding. Voor aanvullende diensten moeten zij bijbetalen. Een bezoek aan de kapper of een abonnement op kabeltelevisie vallen onder deze aanvullende diensten. In de brochure brochure ‘Daar hebt u recht op in de AWBZ’ van het CVZ staat wat wel en niet in het pakket valt.

Bron: NZa/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.