Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nominaties Parels van Integratie 2008 bekend

Zes projecten uit de 93 geselecteerde inzendingen maken nog kans op de Parel van Integratie 2008. Het initiatief is gericht op meedoen aan de samenleving, waarbij gedeelde interesses en gedeelde belangen van burgers met verschillende culturele achtergronden centraal staan.
Nominaties Parels van Integratie 2008 bekend

Dit jaar staan de Parels van Integratie in het teken van het thema ‘actief burgerschap’. Elke Parel is een glansrijk voorbeeld van een geslaagd initiatief, waar andere steden mogelijk gebruik van kunnen maken. De zes projecten:

Atana
Het doel van Atana, een project in Zuid-Limburg, is het bevorderen van de bestuurlijke diversiteit in vrijwilligersbesturen van non-profit-instellingen. Dit gebeurt via persoonlijke coaching in de sectoren cultuur, zorg en welzijn, onderwijs, wonen en sport in de regio Zuid-Limburg

Componistenbuurt
Rondom de buitenruimtes van enkele hoogbouwflats in de Componistenbuurt in Roermond houden bewoners een volkstuin bij. De grond is beschikbaar gesteld door de woningcorporatie om er voor te zorgen dat bewoners meer met elkaar in contact komen.

VU
VU-studenten worden gratis gehuisvest in Amsterdam-West en doen in ruil hiervoor tien uur per week vrijwilligerswerk voor allochtone kinderen en volwassenen in de buurt. Dit bestaat ondermeer uit huiswerkbegeleiding, sport, computercursussen, en cursussen Nederlandse taal.

Kunstexpress
Het Kunstexpress Maatjesproject zorgt ervoor dat kinderen uit minderbedeelde gezinnen sneller met kunst in aanraking komen. Binnen het project wordt een kind wordt gekoppeld aan een maatje dat affiniteit heeft met kunst. Wekelijks ondernemen ze iets, zoals een bezoek aan museum of het bijwonen van een muziekconcert.

Spraaksaam
Bij Spraaksaam in Breda krijgen moeders van kinderen uit de groepen 1 en 2 die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen les. Daarbij worden ze ondersteund door taalmaatjes, moeders van kinderen op school, zowel allochtoon als autochtoon, die de Nederlandse taal goed beheersen.

JOLO
JOLO jongerenbemiddeling bemiddelt in overlastsituaties tussen jongeren en ouderen. Allereerst voeren de jongeren afzonderlijke gesprekken met elke ‘partij’ en daarna een gezamenlijk gesprek. Jongeren van 12-20 jaar zijn hiervoor getraind en doen dit vrijwillig.

Parelvissers
De zes Parels zijn geselecteerd door het zogenaamde Comité van Parelvissers, bestaande uit Ineke Ketelaar (wethouder Amsterdam), Rabin Baldewsingh (wethouder Den Haag), Stanley Ramkhelawan (integratiemanager) en Evelien Tonkens (bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap). Op maandag 28 oktober benoemt minister voor Wonen, Wijken en Integratie, Ella Vogelaar, de uiteindelijke Parel der Parels.

KIEM
De verkiezing wordt voor de vierde keer georganiseerd door het Kennisnet Integratiebeleid en Etnische Minderheden (KIEM). KIEM startte in 2005 het traject Parels van Integratie om duidelijk te maken wat de kracht is van succesvolle projecten. Het wordt uitgevoerd door Nicis Institute. Vorig jaar werd het Utrechtse project Van binnen naar buiten de Parel van integratie 2007.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.