Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nog te weinig aandacht voor mantelzorger’

Mantelzorgers willen dat gemeenten meer doen om de grotere druk op mantelzorgers te verlichten. Ook moeten gemeenten mantelzorgers intensiever betrekken bij de toewijzing van de zorg aan degene die zij ondersteunen. Dat blijkt uit een peiling van Mezzo, de landelijke vereniging van mantelzorgers.
‘Nog te weinig aandacht voor mantelzorger’
Foto: ANP XTR

Volgens een groot deel van de 454 respondenten is er nog te weinig aandacht voor mantelzorgers bij de Wmo-consulent. Slechts procent is tevreden over de aandacht, 38 procent heeft geen contact gehad met het Wmo-loket en 36 procent is ontevreden over de aandacht.

Stemmen

Opvallend is dat 89 procent van de ondervraagde mantelzorgers gaat stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is een hogere score dan de verwachte landelijke opkomst van stemgerechtigden. 67 procent laat het thema mantelzorg sterk meewegen in zijn stemkeuze.

Keukentafel

Mezzo vindt dat mantelzorgers, via het Wmo-loket, een eigen plek moeten hebben bij de toewijzing van zorg in het zogenoemde keukentafelgesprek. Tijdens dat gesprek moet aan de orde komen wat mantelzorgers nodig hebben om het zorgen voI te houden. Door mantelzorgers serieus te nemen houden zij het langer vol, aldus de vereniging.

Mezzo adviseert:

Stel de inbreng en vraag van mantelzorgers centraal bij het maken van gemeentelijke mantelzorgbeleid. Uitgangspunt is dat mantelzorgers zelf de regie houden en keuzemogelijkheden hebben.

Nodig mantelzorgers altijd uit voor het keukentafelgesprek. Zij kennen de situatie als geen ander. Breng in kaart wat de mantelzorger doet.

Zorg voor onafhankelijke ondersteuning voor de mantelzorger en cliënt.

Bied maatwerk. Heb aandacht voor de combinatie van werk en zorg, het inkomen, de sociale activiteitenen de eigen tijd van de mantelzorger.

Zorg voor tijdige mix van formele en informele zorg

Zorg voor ondersteuning op maat, zoals goede informatie en voorzieningen, respijtzorg

Iemand met mantelzorgtaken zorgt minstens acht uur per week en/of voor een periode van minimaal drie maanden voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Nederland telt 3,5 miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. 2,6 miljoen mantelzorgers verlenen intensief en/of langdurig hulp, 450.000 mantelzorgers zijn zwaar of overbelast als gevolg van hun mantelzorgtaken.

Patrick Anthonissen, medeoprichter van Zorgvoorelkaar.com stelde eerder al: Het overheidsbeleid staat bol van teksten over de participatiemaatschappij en meer zorg voor elkaar. Het wordt als dé oplossing gezien om de bezuinigingen in de thuiszorg op te vangen. Maar er is veel te weinig geïnvesteerd in vernieuwing van de vrijwillige zorg. Lees hier zijn opiniestuk >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.