Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NIVEL: ‘Mensen met weinig geld gaan ggz-zorg mijden’

Vooral de mensen met een laag inkomen en een lage opleiding gaan minder gebruik maken van de tweedelijns ggz door de eigen bijdrage. Niet de mensen met minder ernstige psychische problemen. Dat blijkt uit een enquête van GGZ Nederland. Het NIVEL analyseerde de data.
NIVEL: ‘Mensen met weinig geld gaan ggz-zorg mijden’

Vanaf 1 januari 2012 geldt er een eigen bijdrage van 200 euro voor de tweedelijns ggz. Deze bezuinigingsmaatregel moet voorkomen dat patiënten de lichtere zorg overslaan. GGZ Nederland vroeg cliënten van tweedelijns ggz-instellingen eind 2011 een online enquête in te vullen. Daarin konden ze aangeven of ze evenveel, minder of geen gebruik meer zouden maken van tweedelijns ggz bij een eigen bijdrage van 200 euro. Ook konden ze aangeven wat ze zouden doen bij een eigen bijdrage van 100 euro of 420 euro.

Weinig geld
Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) analyseerde de data. Zo blijkt dat mensen met ernstige klachten in dezelfde mate aan minder zorg te gaan gebruiken door de eigen bijdrage als mensen die hun klachten niet zo ernstig of de zorg niet noodzakelijk vinden. Niet de mensen met lichte problemen, maar de mensen met weinig geld gaan van tevoren inschatten dat ze de zorg gaan mijden, stelt het NIVEL.

Eigen bijdrage
Bij een eigen bijdrage van 200 euro geeft 40% aan geen tweedelijns ggz meer te gebruiken, 30% geeft aan minder te gaan gebruiken en bij 30% blijft dit hetzelfde. Bij een geringere eigen bijdrage van 100 euro zou 20% geen gebruik meer maken en zou dit bij 54% hetzelfde blijven. Bij een grotere eigen bijdrage van 420 euro zou 72% geen gebruik meer maken van tweedelijns GGZ en zou het bij slechts 13% hetzelfde blijven.

Uitval
GGZ Nederland stelt dat het merendeel van de ggz-instellingen aangeeft dat ze te maken hebben met patiënten die hun behandeling niet willen voortzetten of willen starten als gevolg van de eigen bijdrage. ‘Enkele instellingen zien nog geen effecten, ook omdat het deels instellingen voor kinder- en jeugdpsychiatrie betreffen (voor verzekerden tot 18 jaar geldt immers geen eigen bijdrage).’ De brancheorganisatie verwacht dat de gemiddelde vraaguitval in de ambulante zorg op 11 procent ligt in 2012. Voor de klinische zorg is dat 5 procen.

Bron: NIVEL/GGZ Nederland

4 REACTIES

  1. ja ook ik ga zo min mogelijk naar de dokter.
    de eigen bijdrage is alweer omhoog gegaan.
    en je weet zodra je medicijnen nodig hebt dat het je geld kost en dat kun je niet betalen,
    ja ik ga ook bijna nooit naar de dokter.
    liever pijn dan dat ik mijn kinderen niet te eten kan geven,
    met mijn kinderen ga ik nartuurlijk wel naar de dokter.
    maar het is toch van de zotte dat dat zo in nederland moet.
    ik heb ficiotherapie nodig maar krijg die niet omdat ik in het laagste paket zit.
    en dan moet je hetzelf betalen, dat kost 30 euro per uur.
    waarvan?
    van mijn schoenzolen soms, tja dan blijf je maar met pijn lopen.
    die hoge pieten hebben er geen last van.
    ik gun ieder het zijne maar maak me wel boos over dat je de dingen niet kunt die soms echt wel nodig zijn.
    maar ja je kunt wel bij de paken neer gaan zitten, zo zit ik ook niet in elkaar, dan maar een extra asperintje.
    zo gaat dat nu hier in nederland.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het met Roos eens.
    Ik voel me inderdaad gediscrimineerd door de overheid.
    Ik heb 13 jaar voor ze gewerkt en ben door traumatische gebeurtenissen op mijn werk afgekeurd. Doordat ik bij de politie ben gaan werken kon ik verwachten dat ik deze zou meemaken maar niet dat ik op mijn werk door een collega zou worden aangerand.
    Dit kon ik niet bol werken en heb nu dan ook een iva uitkering. Niets meer vernomen van mijn oude werkgever.
    Beloning 75 % van je laatst verdiende loon. was al minder omdat ik niet meer onregelmatig kon werken. Lagere functie genomen om toch te blijven werken, minder inkomen.
    Eigen bijdrage CAK per vier weken.
    Krijg niet alle medicatie vergoed Heb tot 21 pillen per dag voorgeschreven gekregen. Sommige wilde de zorgverzekering alleen vergoeden als ik via de psychiater een brief zou sturen waarvoor ik ze kreeg hoezo privacy dat is voor de zorgverzekering toch al iets aparts ze mogen gewoon info inwinnen wat je mankeer zonder dat je daar wat van hoor.
    Helaas huis gekocht op mijn oude loon toen ik volledig werkte. Verkopen levert nog meer problemen op hou dan een extra schuld over.
    Heb nu 40 euro week geld. Geen idee hoe ik de extra kosten moet betalen nee geen ouder die kan bij springen.
    Het word nog erger als ik opgenomen moet worden en dan die 140 euro daarvoor ook nog extra moet betalen. Thuis gaan alle kosten door. ????? Doe dat echt niet voor mijn lol.. heb al twee keer een IBS aanvraag aan mijn broek gehad.
    Heb al last om de gewone eigen bijdrage te betalen en nu die 200 extra Misschien dan ook naar de voedselbank. Geen medicatie meer nemen. dat geeft weer de kans op meer opnames.. Begin een beetje uitzichtloos te worden zo.. Ik wordt zo min of meer gedwongen te stoppen met de hulpverlening omdat ik het niet kan betalen.. Zorg alleen voor de rijke…..
    Als ik mijn lever kapot zuipt mijn longen aan gort rook of wat dan ook waar ik zelf wat aan kan doen dan wordt het allemaal wel betaald nu ik er niets aan kan doen moet ik zelf betalen…
    DAT NOEM IK VETTE DISCRIMINATIE
    art 2 grondwet
    Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
    is er geen instantie die een proef proces kan voeren hierover ik heb er geen geld voor???
    Groetjes Kyra

  4. Logisch! en ik de praktijk zie je dat ze inderdaad niet heen gaan om het geld en dat snap ik heel goed! Ze hebben zo weinig en id praktijk schiet je zelf nog wel eens bij als ouder ( ik dan). Ik betaal soms ook een extra rekening omdat het inimini inkomen er niet op berekend is! Aan de andere kant zeg ik ook, ze verdienen er zat aan en snel hoort een doorverwijzing en gesprekje erbij ook al werkt het niet he? tja overal moeten ze bezuinigen maar ze pakken id praktijk weer de verkeerden en zwakken en dan zie je straks weer daar een groot probleem ontstaan…….ppppffff houd niet op.

  5. Het is ook een discriminerende maatregel, oneerlijk. Alsof geestelijk lijden niet net zo erg is dan lichaamlijk lijden!!!! Bah, misselijkmakend en kwetsende deze eigen bijdrage bovenop de vele eigen bijdrage’s en niet vergoede medicijnen……..voorgeschreven door psychiater.
    Zeker met meerdere mensen in een gezin waarvan de kinderen 18 jaar en ouder zijn, geen inkomen, schoolgaand…Betalen! Kind misbruikt, GGZ hulp nodig, betalen……..
    Zulk kwetsbare mensen, die over hun lijden met niemand, niemand kunnen praten/delen….Betalen. Ouders en hun kinderen. Maak de optelsom eens…
    Onbetaalbaar word deze geestelijke hulp.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.