Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Niks mis met huwelijk tussen neef en nicht’

De gevaren van een huwelijk tussen neef en nicht worden in de westerse wereld overdreven. In het verleden waren dit soort verbintenissen wellicht zelfs effectief tegen ziektes als malaria en lepra. Dat schrijft sociaal psycholoog Ashley Hoben. Zij promoveert donderdag op dit onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
‘Niks mis met huwelijk tussen neef en nicht’

In het verleden werden goede genen mogelijk doorgegeven, waardoor de immuniteit tegen ziekten groter werd. In gebieden waar vroeger veel malaria en lepra voorkwam, werden relatief veel huwelijken tussen neef en nicht gesloten. ‘De genen die beschermen tegen deze ziektes blijven bij elkaar als een neef en een nicht een kind krijgen’, aldus Hoben. Er is echter wel een grotere kans op gezondheidsproblemen en aangeboren afwijkingen bij kinderen van verwante ouders. Het gaat zelfs gemiddeld genomen om een anderhalf keer zo groot risico.

Afgunst

Toch vindt Hoben dat het risico wordt overschat. Een kind van een moeder die tijdens de zwangerschap veel alcohol drinkt of drugs gebruikt, heeft een veel grotere kans op afwijkingen meldt de onderzoekster. ‘Het verhoogde risico op gezondheidsproblemen staat in geen enkele verhouding tot de afgunst die wij in het westen hebben van huwelijken tussen familieleden.’

Verboden

In de Verenigde Staten is een huwelijk tussen neef en nicht wettelijk verboden. In veel landen in het Midden-Oosten is het heel normaal om met een familielid te trouwen. Bekende personen als Charles Darwin, Albert Einstein, Edgar Allan Poe en koningin Victoria waren getrouwd met een neef of nicht.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

4 REACTIES

  1. Het verhoogde risico op gezondheidsproblemen staat in geen enkele verhouding tot de afgunst die wij in het westen hebben van huwelijken tussen familieleden.’ Afgunst? Ik geloof niet dat de gemiddelde autochtone Nederlander staat te trappelen om met zijn neef of nicht te trouwen. Waarom zou je ook?

  2. Lees alle reacties
  3. Is dit artikel echt serieus bedoeld? Het is algemeen bekend dat de kans op afwijkingen bij de kinderen van neef-nicht huwelijken toeneemt. Zelfs al is die kans relatief klein, dat risico neem je toch gewoon niet? En dan koningin Victoria als voorbeeld nemen. Het feit dat haar nakomelingen aan de bloedziekte hemofilie leden lag aan de inteelt van haar bloedlijn. En van Charles Darwin wordt het volgende gezegd: Een bekend voorbeeld van een neef-nichthuwelijk is tussen de beroemde bioloog Charles Darwin en zijn nicht Emma Wedgwood. Toen Darwin zijn evolutietheorie ontwikkelde, merkte hij dat nauwverwante individuen zwakker nageslacht kunnen produceren dan minder verwante individuen, al wist hij nog niet van genetica. Het heeft hem vaak doen twijfelen of hij wel met Emma kinderen moest krijgen, en het vroeg overlijden van Mary Eleanor Darwin (1842), Charles Waring Darwin (1856-1858), maar vooral zijn lievelingsdochter Anne Elizabeth Darwin (1841-1851) heeft hij vaak aan zijn eigen beslissing om met zijn nicht te trouwen geweten.[9] Aldus Wikipedia.

  4. Mijn ouders waren achterneef en achternicht van elkaar en kregen alleen dove dochters wegens recessieve chromosomen die samen dominant werden.
    Twee kennissen van mij zijn ook doof en hebben broers en zussen met andere beperkingen, dankzij ouders die neef en nicht zijn. Dus drie families met gehandicapte kinderen door inteelt.

  5. Ik heb het tumult ver neef-en-nicht huwelijken ook nooit goed begrepen. Ik herinner me dat er in mijn jeugd een aantal Nederlandse neef- en -nicht huwelijken in mijn omgeving waren. Zo vreemd was het dus niet. En dat dat kleffe afgeven erover …..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.