Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NHG: Ouderen met hoog medicijngebruik jaarlijks controleren

Ouderen vanaf 65 jaar die vijf of meer geneesmiddelen slikken en meerdere ziektes hebben, zouden elk jaar een medicatiebeoordeling moeten krijgen. Zo’n jaarlijkse beoordeling voorkomt medicijngebruik dat eigenlijk niet nodig is. Dat zegt het Nederlandse Huisartsen Genootschap in een maandag gepubliceerde richtlijn.
NHG: Ouderen met hoog medicijngebruik jaarlijks controleren

De richtlijn ‘Polyfarmacie bij ouderen’ moet zowel artsen, apothekers en ouderen helpen met het maken van de juiste keuzes bij medicijngebruik. Ongeveer 300.000 patiënten zouden in aanmerking komen voor zo’n beoordeling. Volgens een woordvoerster van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) kosten die beoordelingen echter wel tijd en geld. Ze hoopt dat alle zorgverzekeraars dat gaan vergoeden.

Geneesmiddelen
Een dergelijk gesprek, dat 1 tot 2 uur duurt, heeft volgens de woordvoerster veel voordelen. ‘We kunnen dan met de ouderen bespreken welke medicijnen ze innemen en hoe ze dat doen. Soms blijkt dat ze extra pijnstillers halen bij de drogist of bijvoorbeeld geneesmiddelen van een partner gebruiken. Of juist medicijnen niet innemen.’ Uiteindelijk zou de controle ook flinke besparingen kunnen opleveren, aldus de NHG.

Bron: ANP/ANP-Photo

2 REACTIES

 1. Beste T
  Hoe druf je af te geven tegen de arrogante macht der medici, apothekers en andere zeer geleerde mensen.
  U bent slechts een geld automaat voor het verrijken van hun zelf. u bent slecht het slachtoffers want dat meld de inspectie nu toch, jammer we betalen de hoofdprijs maar krijgen de troostprijs aangeboden.’
  ik trek het nu wel uit zijn verband, maar ga eens goed nadenken over de situatie.

 2. Lees alle reacties
 3. Dit is een grote nalatigheid van artsen en specialisme die medicijn gebruik voorschrijven.Zij horen dit steeds zelf te controleren en de patient goed voor te lichten.Als de kwaal over is moeten ze de gebruiker zeggen te stoppen Zo eenvoudig is het.Er zijn ouderen die hun hele leven een kwaal hebben en ook hiervoor medicatie moeten te gebruiken en als iedereen 1 maal per jaar gecontroleerd wordt is dit al voldoende
  Het is opgevallen dat aphotekers en artsen hun gegevens niet goed bijwerken .Ze laten medicijnen die allang niet meer gebruikt worden er gewoon instaan.
  zoveel werk is dat tegenwoordig ook wer niet alles is op de pc en overzichtelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.