Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland trekt Europees project tegen ouderenmishandeling

De Europese Commissie heeft de ANBO, de grootste Nederlandse ouderenbond, gekozen als trekker van het Europese project tegen mishandeling en misbruik van ouderen. In Nederland heeft een op de twintig ouderen te maken met psychische, lichamelijke en/of materiële mishandeling.
Nederland trekt Europees project tegen ouderenmishandeling

De ANBO zal samen met negen organisaties, waaronder MOVISIE, uit even zoveel Europese landen samenwerken om ouderenmishandeling te voorkomen en te bestrijden. De Europese Unie wil meer actie ondernemen tegen ouderenmishandeling. Deze vorm van mishandeling vindt vaak plaats achter gesloten deuren en komt voor in alle lagen van de bevolking. In Nederland alleen al heeft ruim een op de twintig ouderen ermee te maken. Er kan sprake zijn van lichamelijke en/of psychische mishandeling, maar ook van materieel misbruik. Onder risicogroepen, zoals dementerende ouderen, zijn de cijfers nog hoger.

Treiteren
Plegers van ouderenmishandeling zijn vaak mensen die heel nabij staan: partners, kinderen, buren, kennissen of hulpverleners. Psychische ouderenmishandeling komt het meest voor, daarna lichamelijke en vervolgens financiële uitbuiting. Bij psychische mishandeling betreft het veelal treiteren, sarren, dreigen, vals beschuldigen en beledigen. Letsel veroorzaken, vastbinden aan stoel of bed en te veel of te weinig medicijnen geven zijn voorkomende vormen van lichamelijke mishandeling. Financiële uitbuiting omvat bijvoorbeeld diefstal, het verkopen of gebruiken van eigendommen zonder toestemming, dwingen tot het veranderen van het testament en financieel kort houden.

Ondervoeding
Daarnaast zijn er ouderen die lijden onder de gevolgen van verwaarlozing (ondervoeding, uitdroging, slechte hygiëne, doorligwonden), seksueel misbruik (exhibitionisme, betasting, verkrachting) en vrijheidsschending. In dat laatste geval gaat het bijvoorbeeld om het inperken van privacy, zelfbeschikking, het weigeren van bezoek, telefoongesprekken, post achterhouden en de oudere verhinderen het huis te verlaten. Het merendeel van de slachtoffers woont zelfstandig, al dan niet met partner of kinderen. In ruim driekwart van de gevallen is ouderenmishandeling gericht op vrouwen.

Bestrijden
Nederland gaat samen met Griekenland, Ierland, Italië, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië inventariseren op welke wijze ouderenmishandeling het beste is te bestrijden en te voorkomen. Europese kennis over ouderenmishandeling is vanaf januari 2010 te vinden op
www.preventelderabuse.eu.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: Lex van Lieshout/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.