Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Nederland niet veiliger door hardere aanpak jongere’

Het wetsvoorstel voor strafrecht van jongeren en jongvolwassenen moet niet worden ingevoerd. Dat zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). 'Nederland wordt daar niet veiliger van,' stelt de RSJ.
'Nederland niet veiliger door hardere aanpak jongere'

‘Dit voorstel van staatssecretaris Fred Teeven legt de nadruk op beveiliging van de samenleving en op vergelding voor 12- tot 18-jarigen’, concludeert de RSJ. Volgens de instantie komt dat de veiligheid in Nederland niet ten goede. Uit onderzoek zou juist naar voren komen dat een zwaardere aanpak van jongeren die meer onderdrukt eerder leidt tot méér in plaats van minder herhaling van crimineel gedrag.

Criminaliteit
Het wetsvoorstel adolescentenstrafrecht bevat verder geen apart strafrecht voor alle jongvolwassenen van 18 tot 24 jaar, terwijl wetenschappelijk onderzoek volgens de raad daarvoor wel aanleiding geeft. Studies laten zien dat de psychische ontwikkeling van jongeren doorgaat totdat ze ongeveer 24 jaar zijn. ‘Daarom is een aparte strafrechtelijke aanpak nodig om criminaliteit en herhaling daarvan onder deze groep, effectief te verminderen’, vindt de RSJ.

Opvoeden
De instantie pleit daarom voor een apart strafrecht voor jongvolwassenen en voor meer nadruk op opvoeden en behandelen van minderjarigen. ‘Dit betekent een snellere en consequentere aanpak, waardoor herhaling wordt teruggedrongen.’

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dit werkt niet wel harde aanpak 3 streikes out (levenslang) nu worden de buurten verziekt door deze criminelen, ouders ook aanpakken zonodig inhouden kinderbijdlag, bv de 600 in Amsterdam hebben nauwelijks een gewetensfunctie, therapie helpt hier niet bij. De burgers en hulpverleners worden hier het slachtoffer van en Wilders de lachende derde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.