Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland geen goed land voor senioren

De leefbaarheid van ouderen in Nederland scoort onvoldoende op veiligheid, openbaar vervoer en respect voor senioren. Dat blijkt uit het landelijk representatief onderzoek ‘Is Nederland seniorproof?’ dat de seniororganisatie de Unie KBO in januari dit jaar heeft laten uitvoeren door bureau Ipsos Synovate.
Nederland geen goed land voor senioren

Bijna één op de twee Nederlanders maakt zich op dit moment zorgen over de veiligheid van senioren, zo blijkt uit het onderzoek. Aan het onderzoek namen 1.786 respondenten van 15 jaar en ouder deel. Volgens hen gaan de huidige financiële situatie en de gezondheidszorg binnen tien jaar afglijden van een magere voldoende (resp. 6.2 en 6.0) naar een echte onvoldoende (reps. 5.2 en 5.3).

Ouderenzorg
In het onderzoek werd onder andere ingegaan op zorgpremie, 65-plus korting in het openbaar vervoer, de AOW-uitkering en oppasoma’s- en opa’s. Jongeren blijken met een 6.2 positiever over de huidige leefsituatie van senioren dan mensen in de leeftijd van 50 tot 64 die dit met een 5.8 waarderen. 65-plussers beoordelen de ouderenzorg met een 6.3 beter dan de gemiddelde Nederlander. Mannen beoordelen alle onderdelen hoger dan vrouwen.

Aanbod
Volgens de ondervraagden kunnen ouderen over tien jaar wel gerust zijn als het gaat om het aanbod van kunst, cultuur, televisie en radio. Het aanbod van tentoonstellingen in musea, voorstellingen in het theater en het televisieaanbod is volgens hen voldoende gericht op senioren. Ook huisvesting zoals aanleunwoningen en verzorgingshuizen zijn op dit moment goed geregeld.

Slachtoffer
De Unie KBO is bekend met het feit dat ouderen vaker slachtoffer van inbraak, oplichting en pinpasfraude dan generaties voor hen. De seniorenorganisatie laat weten geschrokken te zijn van de resultaten. Voor meer resultaten van het onderzoek ‘Is Nederland seniorproof’, zie de website van de Unie KBO.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.