Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Motie van afkeuring op tafel om pgb

De ChristenUnie heeft woensdag een motie van afkeuring ingediend tegen staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid). Kamerlid Esmé Wiegman doet dat uit onvrede over de manier waarop de bewindsvrouw het persoonsgebonden budget (pgb) wil reorganiseren en de onrust die dat veroorzaakt voor de 130.000 mensen die nu met het pgb zelf zorg regelen.
Motie van afkeuring op tafel om pgb

Wiegman trekt de motie weer in als de staatssecretaris de oppositie tegemoet komt en onderdelen van haar plan aanpast. Zo moet het zogeheten 10-uurscriterium van tafel omdat hierdoor veel mensen niet meer in aanmerking komen voor een pgb of vergelijkbare vergoeding. En de Kamer wil zeker weten dat er geen wachtlijsten ontstaan als er niet genoeg geld blijkt te zijn voor de nieuwe vergoedingsregeling voor chronisch zieken en gehandicapten die geen pgb meer krijgen.

Steun
PvdA en GroenLinks steunen de ChristenUnie. SP en D66 laten hun oordeel afhangen van de reactie van de staatssecretaris. D66 gaf aan dat de bewindsvrouw nog een kans krijgt om met heldere antwoorden te komen. De SP worstelt met deze motie, want Kamerlid Renske Leijten ziet wel wat beweging bij Veldhuijzen van Zanten. Het zit haar echter dwars dat de ingreep in het pgb er kennelijk voor moet zorgen dat een derde van de huidige pgb-houders geen aanvraag voor zorg meer indient. De VVD noemt de motie ongepast en ook de CDA geeft er geen steun aan.

Voorstellen
Oppositiepartijen dienden woensdagochtend verscheidene voorstellen in om de pgb-plannen te verbeteren. De PvdA vroeg om uitstel van de plannen. Die motie wordt door een grote minderheid in het parlement gesteund, inclusief de SGP.

Bron: ANP/ANP-photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.