Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mishandelde kinderen vooral uit eenoudergezin

Twee op de vijf kinderen die zijn geregistreerd als slachtoffer van kindermishandeling leeft in een eenoudergezin of in een gezin waarvan de ouders geen betaalde arbeid hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS onder 16 Advies- en Meldpunten Kindermishandeling.
foto AdobeStock

Voor het eerst zijn er landelijke gegevens over gezinskenmerken van slachtoffers van kindermishandeling bekend, aldus het CBS. Het bureau onderzocht geregistreerde gevallen van kindermishandeling onder 16 AMK’s. In 2014 zijn er 19.340 slachtoffers van kindermishandeling geregistreerd. Dat zijn 6 op de 1000 kinderen. Kinderen onder de 3 jaar zijn relatief vaker slachtoffer: hier gaat het om 7 op de 1000 kinderen.

Kindermishandeling

Het CBS heeft in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie een ‘verkennende studie  op basis van registratiedata’ gedaan naar gezinskenmerken van de slachtoffers van kindermishandeling. Het CBS benadrukt dat er ‘geen conclusies over oorzakelijke verbanden kunnen worden getrokken’. Wel is het zo dat alleen de geregistreerde slachtoffers zijn meegenomen, wat waarschijnlijk betekent dat het een onderschatting van het werkelijke aantal slachtoffers is.


‘Het is goed dat er de laatste tien jaar zoveel wetgeving is ontstaan om kindermishandeling terug te dringen, maar we moeten niet denken dat dit de oplossing van het probleem is.’ Dat zegt bijzonder hoogleraar prof. dr. Majone Steketee. Lees meer>>


Gezinskenmerken

Opvallend is dat uit de data blijkt dat 40% van de geregistreerde kinderen die zijn mishandeld uit een eenouderhuishouden komt. Vooral grote gezinnen met drie of meer kinderen en kleine gezinnen met één kind komen relatief vaak voor in het registratiesysteem van het AMK. Verder komen de mishandelde kinderen naar verhouding vaak uit gezinnen waar beide ouders niet werken. Van de slachtoffers van kindermishandeling heeft bijna 40% twee ouders die niet werken.

Veilig Thuis

Het CBS heeft geen onderzoek gedaan onder de gegevens van de Veilig Thuis-organisaties. ‘De betrouwbaarheid en volledigheid van deze cijfers is nog niet voldoende om cijfers samen te stellen over het aantal kinderen dat betrokken is bij een melding van of onderzoek naar kindermishandeling’, aldus het CBS. Sinds 1 januari 2015 wordt kindermishandeling bij de Veilig Thuisorganisaties gemeld.

Meer weten over het onderzoek van het CBS naar gezinskenmerken bij kindermishandeling? Klik hier>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.