Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Misdragende directeuren verslavingskliniek goed voor 250.000 euro

De in opspraak geraakte twee oud-directeuren van Addictioncare in Veldhoven staan in de top 10 van best verdienende bestuurders in de ggz. De ex-verslaafden richtten in 2010 de kliniek op en vertrokken in 2011 nadat ze zo’n 250.000 euro inclusief onkostenvergoeding hadden verdiend.
Misdragende directeuren verslavingskliniek goed voor 250.000 euro

Directeur Bas de Bont werd op non-actief gezet  nadat hij in november van 2011 opschudding had veroorzaakt op een vlucht van Zuid-Afrika naar Nederland. Hij zou onder invloed zijn geweest van drugs en alcohol toen hij probeerde de nooddeuren te openen en de cockpit binnen te komen. De Bont kreeg daarvoor een boete opgelegd. Hij staat op de zevende plaats in de lijst van topinkomens in de ggz, die Psy opmaakte uit de jaarverslagen over 2011 van meer dan honderd organisaties.  De Bont verdiende in 2011 246.732 euro (incl. 92.602 bruto-onkosten vergoeding).


Celstraf

Zijn compagnon Niels Schellen werd veroordeeld tot 8 maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk, nadat hij in augustus van 2011 na een ruzie doelbewust was ingereden op een vol terras. Hij verdiende dat jaar 251.440 (incl. 132.624 bruto-onkosten vergoeding) en staat daarmee op een zesde plek in de lijst van Psy. Addictioncare heeft verslavingsklinieken in Zuid-Afrika. De behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Beide mannen werken niet meer bij Addictioncare.

Vertrekken

In 2011 verdienden ggz-bestuurders gemiddeld 0,9 procent meer dan het jaar ervoor, zo berekende Psy. Die inkomensstijging ligt daarmee in lijn met de gemiddelde cao-stijging van 1,3 procent. Opmerkelijk is dat de hoogste plaatsen in de lijst ingenomen worden door vertrekkende bestuurders. Net als in 2010 staat in 2011 weer een bestuurder van Vincent van Gogh in Venray op de eerste plaats. Bestuurder Geert Derks moest wegens disfunctioneren vertrekken en kreeg bovenop zijn salaris van 191.237 euro een ontslagvergoeding van 279.937 euro mee.

Loonlijst
Psy merkt voorzichtig een nieuwe trend in de ggz op. Er zijn twee duidelijke gevallen van vertrekkende bestuurders die vervolgens de organisatie blijven adviseren. Zij verdienen daardoor nog een tijdlang hun salaris. De oud-bestuursvoorzitter van het Vincent van Gogh die eind 2010 moest vertrekken, kreeg een ontslagvergoeding, maar bleef desondanks nog als adviseur op de loonlijst staan met een salaris van 98.187 euro.

Bron: Psy

4 REACTIES

 1. Werkelijk schandalig dat disfunctioneren ook nog eens beloond wordt met een extra bonus!!
  Dit moet maar eens afgelopen zijn.
  Geen wonder dat er zoveel geld tekort is in de zorg, als de ‘grote’ jongens zoveel opsouperen.
  Ik hoop dat de politiek eindelijk eens een eind maakt aan deze misstanden!

 2. Lees alle reacties
 3. Ja we denken dat het allemaal goed geregelt is en het systeem deugt maar echt niet! en ondertussen gaat alles vrolijk door en draait het vooral om MACHT EN GELD EN WINNEN! Tja dat is de andere zijde die je leert kennen als je er mee te maken krijgt en ze staan sterk en machtig! Lang leven nederland en het systeem!

 4. Ben het geheel met Getsie eens! In wat voor een maatschappij leven we? Hoop echt dat deze dieven, hebberds, egoisten, ……. zelf ooit diep komen te zitten.
  Een schoon bureau en ook nog 663 euro per dag gemiddeld aan onkosten er boven op declareren, tewijl de voedselbank met de handen in de haren zit om aan spullen en geld te komen. waar is het ooit fout gegaan in deze samenleving? de politiek doet er niets aan omdat ze anders niet meer op deze mensen hun feestjes kunnen komen en zo houden we het systeem lekker in stand.
  Een opstand van het volk zou dik gewenst zijn!! Laten we gaan voor een Europees najaar(dat is namelijk toch al begonnen)

 5. Dit soort berichten frustreert me zo in mijn werk als hulpverlener en als mantelzorger. Terwijl de zorg verschraalt en mantelzorgers zich een slag in de ronde werken en elk dubbeltje moeten omdraaien om rond te komen. Kunnen sommigen met droge ogen enorme bedragen voor zich zelf op eissen. Werkelijk ONGEHOORD.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.