Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Miscommunicatie voorkomen bij palliatieve zorg aan moslims

Zorgverleners krijgen steeds meer te maken met allochtone patiënten. Vooral bij de zorg in de laatste levensfase is de communicatie tussen de professional, de patiënt en de naasten enorm belangrijk. ‘Maar er ontstaat nog regelmatig miscommunicatie door gebrek aan kennis over de culturele achtergronden’, zegt Jolanda Brugman. Het VU medisch centrum (VUm) organiseert daarom op 30 maart een bijeenkomst over de problematiek bij palliatieve zorg aan moslims.
Miscommunicatie voorkomen bij palliatieve zorg aan moslims

Door Alexandra Sweers – De begeleiding van moslimpatiënten gaat soms heel moeilijk, stelt Jolanda Brugman, leidinggevende op de afdeling gynaecologie van het medisch centrum. ‘Voor een verpleegkundige is het wel even schrikken als de familie van een terminale patiënt kalm berust in Allahs wil. Of als de mannen in de familie worden buitengesloten, wanneer er een kindje sterft.’

Richtlijn
Als zorgverlener zou je met meer informatie over de cultuur, beter om kunnen gaan met deze situaties, meent Brugman. ‘Veel professionals bleken te zoeken naar richtlijnen of een handleiding voor de palliatieve zorg aan moslims.’ Binnen het VUmc deed oncologieverpleegkundige Gerdiene van Rinsum onderzoek naar deze zorg en maakte een checklist als hulpmiddel voor de professional.

Analfabeet
‘Met de checklist kunnen veel problemen worden voorkomen. Wat veel verpleegkundigen bijvoorbeeld niet weten, is dat nog veel oudere moslims analfabeet zijn. Dat is wel heel belangrijk om te weten bij de onder andere de pijnmedicatie.’ Sommige mensen willen ook liever niet gewassen worden door een niet-moslim, vertelt Brugman. ‘De zorgverlener moet open staan voor de normen en waarden van de patiënt, ook al zijn deze niet overenkomstig de eigen normen en waarden. ’
Een van de belangrijke problemen bij de zorg aan moslimpatiënten is de taalbarrière, legt Brugman uit. ‘Het is belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van een tolk. En nog belangrijker is dat er geen minderjarige tolkt voor de patiënt.’

Zorgplan
Gerdiene van Rinsum heeft naast haar onderzoek ook een checklist gemaakt. Verschillende aandachtspunten komen daar aan bod en kunnen in een zorg- of verpleegplan worden opgenomen. Brugman: ‘Dat is bijvoorbeeld het aangeven of er een gebedsruimte of een geestelijk verzorger beschikbaar is. Welke afspraken er over het bezoek worden gemaakt, en wat de wensen en gewoonten zijn bij de lichamelijke verzorging.’

Kleur bekennen
De checklist beslaat de verschillende vormen van zorg; de lichamelijke zorg (wassen, voeding en vasten), de psychische zorg (is de ziekte bijvoorbeeld stigmatiserend) en de spirituele zorg (bidden en rituelen). ‘Deze checklist dient als hulpmiddel. Het is net dat stukje kleur bekennen bij de professional waardoor de zorg verbetert.’

Gerdiene van Rinsum is oncologieverpleegkundige in het VUmc en deed onderzoek naar Verpleegkundige zorg aan moslims in de palliatieve fase van een ziekte. In 2007 won zij daarmee de Vrouwen VU Hulp Verpleegkundeprijs VUmc.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Robin Utrecht

3 REACTIES

  1. Die verantwoordelijkheid wordt niet bij de autochtonen neergelegd. Maar om nu van een oudere van een jaar of 50-60 ga je niet verlangen om nu nog de taal te leren.
    Destijds toen ze pas in Nederland waren hebben ze dat aanbod niet gehad, ze werden allemaal op 1 afdeling geplaatst en hadden niet de noodzaak om de taal te leren omdat ze elkaar toch al verstonden. Maar als jij je aangesproken voelt om die verantwoordelijkheid te nemen doe dat dan…
    Mijn ouders zijn nu zo ziek en zwak omdat ze het zware werk hebben gedaan die de autochtonen toendertijd niet wilden doen.
    Dus dan vind ik wel dat ze er awt voor terug mogen krijgen aangezien de autochtonen indirect de oorzaak is.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Leo,
    Ieder mens/en burger in dit land verdient zorg wat bij hem of haar past. De dienstverlening dient afgestemd te zijn op de klant, Allochtonen hebben altijd al een belangrijke bijdrage geleverd aan de samenleving door kei hard te werken. Ze zijn al op hun 50 ste afgeschreven.
    Als jou redenering klopt dan hoeven we het zorgstelstelsel ook niet aan te passen aan de doelgroep met een beperking, die vanaf hun geboorte hulp zorg aandacht, maar vooral ook de mededogen van de medemens nodig hebben. Ik ben er trots op dat ieder mens ongeacht afkomst etc. in nederland recht heeft op een goede verzorging, ik wil daar met alleliefde voor werken en een bijdrage aan leveren.
    de eerste generatie allochtonen (want daar heb jij het over) heeft niet alleen recht op een goede oude dag, maar heeft het met bloed zweet en tranen verdient. Ik kan het weten. Ik ben een dochter van zulke mensen.
    het is dan ook een voorrecht om iets terug te kunnen doen, middels belasting gelden, want ik werk me kapot om als burger mij verdienstelijk te maken binnen deze samenleving en kan daarom geen mantelzorg verlenen.
    Ik vind het erg jammer, en pijnlijk dat jij anders denkt over passend zorg aan allochtone ouderen.

  4. Waarom wordt die verantwoordelijkheid toch altijd weer bij de autochtonen neergelegd. Ik bedoel, de allochtonen hebben recht op zorg als ze zich als nederlands burger verdienstelijk hebben gemaakt, maar ook als mens uiteraard.
    Leg nu een deel van die verantwoordelijkheid ook eens terug bij deze bevolkingsgroep: taal, kennis van ONZE cultuur, Leerachterstand zelf aan werken. Het wordt ze ook allemaal maar weer in de schoot geworpen .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.