Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder zware jeugdzorg door hulp op school

De samenwerking tussen jeugdzorg en onderwijs in de gemeente Almere heeft tot gevolg dat zware jeugdzorg niet nodig is. Dat blijkt uit het samenwerkingsproject tussen de gemeente, Passend Onderwijs Almere en jeugdhulp. ‘Het leidt tot 20% minder verwijzingen naar zwaardere jeugdzorg.’
schoolkind
Foto: Fotolia

De nieuwe werkwijze in Almere heeft ‘aansprekende resultaten’. Er zijn veel minder kinderen die thuis zitten en niet naar school gaan. Het aantal doorverwijzingen naar zwaardere jeugdzorg is met 20% gedaald. Dat zijn de positieve effecten van de samenwerking in Almere tussen de gemeente, onderwijs en jeugdhulp.

Extra ondersteuning

De samenwerking leidde in Almere tot de volgende concrete stappen: Voor kinderen die wat extra ondersteuning nodig hebben, zijn er in de school jeugdhulpverleners aanwezig. Zij bieden jeugdhulp op school of, als dat nodig is, thuis aan kinderen. Het gaat om kinderen met een problematische thuissituatie, met psychische problemen of kinderen met gedragsproblemen.

De transformatie van jeugdhulp komt ook in 2017 maar langzaam op gang. Dat concludeert het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) op basis van eigen onderzoek. ‘Voor de jeugd ggz wordt 2018 het jaar van de waarheid.’ Lees meer>>

Financiën

‘Het doel was om goede voorwaarden te creëren voor jongeren om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen’, zegt de Almeerse wethouder René Peeters tegen de VNG over het project. ‘We vinden de samenwerking tussen jeugdzorg en passend onderwijs ontzettend belangrijk.’ Belangrijk voor die samenwerking is volgens Peeters dat niet alleen de gemeenteraad de financiën in de gaten houdt, maar dat alle betrokken partijen op elkaars portemonnee letten.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.