Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder gevoelens van onveiligheid

Gevoelens van onveiligheid onder de Nederlandse bevolking (ouder dan 15) zijn vorig jaar iets afgenomen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voelde een kwart van de Nederlanders zich in 2011 wel eens onveilig. Dat was het jaar daarvoor 26 procent. In 2005 was dat nog een op de drie.
Minder gevoelens van onveiligheid

In stedelijke gebieden is vaker sprake van gevoelens van onveiligheid. Volgens het CBS gold dat voor 30 procent van de inwoners van de regio’s Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. In die gebieden zij mensen ook vaker slachtoffer van criminaliteit. Landelijk gezien was dat een kwart.

Criminaliteit
Laatstgenoemde aantal nam de afgelopen jaren net als de gevoelens van onveiligheid af. In 2005 verklaarde ongeveer een derde van de mensen slachtoffer te zij geweest van criminaliteit. Ook het aantal mensen dat contact had gehad met de politie nam af. In 2011 was dat 30 procent. Daarbij groeide het aantal mensen dat tevreden was over de politie van 57 procent in 2010 naar 60 procent vorig jaar.

Onderzoek
De cijfers staan in de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM). Het onderzoek is een samenwerking van CBS met het ministerie van Veiligheid en Justitie, politieregio’s en diverse gemeenten. Bij elkaar werden 220.000 mensen (schriftelijk) ondervraagd.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.