Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Minder eigen bijdrage geestelijke zorg

Patiënten die zwaardere psychologische zorg nodig hebben, hoeven daar zelf minder aan bij te dragen dan eerst het plan was. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) schroeft de eigen bijdrage die ze invoert, terug van 295 naar 275 euro. Ook hoeven patiënten deze bijdrage nog maar maximaal een keer per kalenderjaar te betalen in plaats van twee keer.
Minder eigen bijdrage geestelijke zorg

Schippers heeft dat maandag geschreven aan de Tweede Kamer. De lagere eigen bijdrage wordt deels opgevangen door korte behandelingen in de zwaardere zorg uit het basispakket van de zorgverzekering te halen. De bedoeling is dat patiënten met minder zware klachten dan eerder kiezen voor goedkopere behandelingen. Per saldo kosten de nieuwe voorstellen 19 miljoen euro. Daarvoor heeft Schippers dekking gevonden binnen het totale zorgbudget.

Beperkt vergoeden
Schippers moet 400 miljoen korten in de geestelijke gezondheidszorg omdat de kosten sterk oplopen. Tussen 2002 en 2009 stegen de uitgaven van 2,5 naar 5,5 miljard. Op de zorgverzekering bespaart de minister door onder andere maagzuurremmers nog maar beperkt te vergoeden.

Stap
GGZ Nederland noemt het voorstel van de minister ‘een stap in de goede richting’. ‘Maar het blijft een stigmatiserende, discriminerende, kortzichtige en onbegrijpelijke maatregel’, aldus GGZ Nederland-voorzitter Marleen Barth. Volgens haar zijn het vooral kwetsbare en chronisch zieke mensen die deze zorg nodig hebben. ‘Zij leven vaak in de bijstand en kunnen het bedrag niet opbrengen.’ Barth noemt het ook onbegrijpelijk dat er voor psychologische zorg een eigen bijdrage betaald moet worden. ‘Als ik bijvoorbeeld mijn been breek, hoeft dat niet. Dat maakt dit plan zo discriminerend.’

Barth benadrukt dat GGZ Nederland actie blijft voeren tegen de maatregelen van de minister.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

7 REACTIES

 1. wel lekker dan, zit je niet lekker in je vel{hoofd}, krijg je nog meer ellende erbij want men kan dit belachelijke bedrag niet opbrengen,
  dus het gevolg is niemand laat zich meer behandelen en er vallen ontslagen, wel ben blond maar dit gaat geld kosten.
  en ik mag hopen dat het nog veranderd.
  het is gewoon zo belachelijk.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoe denkt men erover de mensen die de hulpverleners de zorgmijders noemen. Die grote moeite hebben met het sytseem van hulpverlening in Nederland om daar in mee te gaan. Die mensens staan al zo op achterstand.
  Weet iemand een idee hoe deze mensen erbij gehouden kunnen worden?
  Ik ben Thuisbegeleider in Rotterdam en heb regelmatig met deze groep klienten te maken.
  ___________________________________
  Laat de Overheid is de berekening precies doorvoeren van verhoging 0,76 procent op een uitkering!?
  Daar alvast mee beginnen!?
  Geloofwaardigheid?

 4. Hoe denkt men erover de mensen die de hulpverleners de zorgmijders noemen. Die grote moeite hebben met het sytseem van hulpverlening in Nederland om daar in mee te gaan. Die mensens staan al zo op achterstand.
  Weet iemand een idee hoe deze mensen erbij gehouden kunnen worden?
  Ik ben Thuisbegeleider in Rotterdam en heb regelmatig met deze groep klienten te maken.

 5. Eigenlijk is het simpel. GGz verdwijnt en Gz blijft.
  Gooi een ruit in en je komt onder Forensische psychiatrie te vallen. In die branche is ook geen personeelstekort want daar hebben ze hekken separeers en bewakingspersoneel.Strafbladje maakt niet uit want we zijn toch gek!!!!! De verzekeringsmaatschappijen zijn alleen geinteresseerd naar mensen die slechts even gek zijn en daarvoor een polis hebben. Zo lossen we dat ff op! Zie het zorgstelsel in Frankrijk.daar hebben ze een tijdje geleden de GGz ook afgeschaft..

 6. Het blijft een onmogelijke opgave voor de mensen die het betreft. Kortzichtig om juist bij deze mensen geld weg te halen. Het gaat daarbij onder meer om mensen die al heel moeilijk zorg accepteren. Hoe had de minister dat gedacht? Eerst psychiatrische hulp opdringen en er dan voor laten betalen?

 7. leuk, zo een eigen bijdrage.
  Kunt u dan ook leven van van een sociale uitkering en dan deze eigen bijdrage op gelegd krijgen.
  U mag van mij op water en brood.
  Even kijken!
  170 plus 275 is 445
  877,70 maand netto 1 juli 2011
  Meer dan een maand niet eten of twee maanden brood maaltijden.
  of vakantiegeld gaat in de mist.
  En Donner komt nog met eigen bijdrage!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.