Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Mensen schamen zich voor hun smoezelige huis’

De uitvoering van de huishoudelijke hulp in Enschede is onder de maat. Dat vindt het burgerinitiatief Sociaal Hart Enschede. De vereniging heeft de Nationale Ombudsman gevraagd onderzoek te doen.
huishoudelijke hulp
De Nationale Ombudsman gaat een klachtenspreekuur houden in Enschede - Foto: iStock

De Nationale Ombudsman gaat een klachtenspreekuur houden in Enschede, voor bewoners die ontevreden zijn over het gebrek aan huishoudelijke hulp. De Ombudsman komt op uitnodiging van het burgerinitiatief Sociaal Hart Enschede, dat pleit voor een humaan en sociaal beleid. Volgens de vereniging zijn veel mensen erg ontevreden over de uitvoering van de Wmo door de gemeente. Er zijn honderden klachten bij Sociaal Hart Enschede binnengekomen.

Klachten

‘Een groot deel van de ruim vijfduizend thuiszorg-cliënten in Enschede heeft geen  keukentafelgesprek gehad’, zegt René Beunders, voorzitter van Sociaal Hart Enschede in de Volkskrant. ‘Mensen zijn woedend en schamen zich voor hun smoezelige huis.’ Een woordvoerder van de Ombudsman zegt dat er sinds 1 januari 2015 regelmatig individuele klachten over de Wmo binnenkomen.’

Geen verschil in huishoudelijke hulp tussen gemeenten. Het NIVEL deed eind 2014 onderzoek naar de ervaringen van 4439 cliënten met de hulp bij het huishouden in 41 gemeenten. Lees meer>>

Wmo

het recente rapport “Schoon Genoeg?” van onderzoeksbureau I&O Onderzoek en de gemeente Enschede staat dat één op de vijf ondervraagden van mening was dat het huis niet schoon genoeg niet is onder het nieuwe Wmo-regime van de gemeente. Het overgrote deel vindt dat zijn of haar huis voldoende schoon en leefbaar is, respectievelijk 78 en 92 procent. Wel vinden cliënten het jammer dat er geen tijd is voor een kopje koffie met hun hulp. De onderzoekers hielden een enquête onder driehonderd ontvangers van huishoudelijke hulp.

Keukentafelgesprek

Uit het onderzoek bleek ook dat ruim 40 procent geen ‘keukentafelgesprek’ had gevoerd met de gemeente. In veel gevallen had de thuishulp medegedeeld dat het aantal uren minder zou worden. Bij minder dan 20 procent van de ondervraagden kwamen weleens familieleden of vrienden schoonmaken, zoals eigenlijk de bedoeling is in de nieuwe wet.

Schoonmaak

De gemeente Enschede zegt tegen de Volkskrant dat wel degelijk ‘uitgebreid is gecommuniceerd’ over de veranderingen in de zorg, maar dat dit niet altijd in de vorm van een gesprek met de gemeente is geweest. Voorheen kregen hulpbehoevenden een aantal uren hulp toegewezen, nu werken de zorgaanbieders met als doel een ‘schoon’ of ‘leefbaar’ huis.

1 REACTIE

  1. Ik kreeg van de 5 uur anderhalf uur in de week en ik moest de buren maar vragen om iets voor mij te doen. Mijn vriendin in Uden die in een gelijke situatie verkeert als ik heeft nog steeds 5 uur per week. ik woon in Oss. Nu blijkt dat de gemeente 6 ton heeft overgehouden van de huishoudelijke hulo in de WMO die in de begroting was opgenomen
    daar willen ze om een nieuwe bibliotheek bouwen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.