Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meeste bijstandontvangers vonden werk in Zaanstad

In 2010 vonden bijna 30 duizend personen die eind 2009 in de bijstand zaten een baan. Dat is 9 procent van de bijstandontvangers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Grote gemeenten die goed scoorden zijn Zaanstad en Zoetermeer. Amsterdam en Utrecht bleven achter.
Meeste bijstandontvangers vonden werk in Zaanstad

In Zaanstand vond bijna 14 procent van de 2,5 duizend bijstandontvangers in 2010 weer betaald werk. In Zoetermeer lag dat percentage iets onder de 14 procent. Of mensen in de bijstand werk vinden, hangt gedeeltelijk samen met de inspanningen van de gemeenten, zo concludeert het CBS. Ook de vraag naar arbeid in de regio en de mate waarin de persoon kansrijk is op de arbeidsmarkt spelen mee. Heeft een gemeente relatief veel mensen die al lang in de bijstand zitten, dan zal de uitstroom naar werk doorgaans kleiner zijn.

Amsterdam

De grote gemeente met de minste kans op werk was Amsterdam. Hier vond 6 procent van de bijstandgerechtigden werk. In Utrecht vond iets meer dan 6 procent een baan. Bij de andere grote steden, Rotterdam en Den Haag, ging het om respectievelijk 8 en 7 procent.

Economie

Ook speelt de conjunctuur een rol. In 2007 vond bijna 15 procent van de mensen met een bijstanduitkering werk. In 2008 en 2009 daalde dit onder meer vanwege de teruglopende economie zichtbaar naar 12 en 8 procent. In 2010 nam de kans om werk te vinden weer iets toe.

Bron: CBS/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.