Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer loon en aandacht voor werkdruk in cao-akkoord W&MD

Sociaal Werk Nederland, FNV Zorg en Welzijn en CNV Zorg en Welzijn hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt voor een nieuwe cao Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening. Er is onder meer afgesproken dat er een structurele loonsverhoging wordt doorgevoerd en dat de cao een nieuwe naam krijgt: cao sociaal werk.
akkoord-Fotolia.jpg
Er is een onderhandelaarsakkoord bereikt voor een nieuwe cao Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening. - Foto: Fotolia

De 55.000 werknemers in de sector zorg en welzijn krijgen volgens de nieuwe cao een structurele loonstijging van 1,65 procent in juli 2017, 2 procent in juli 2018 en een eenmalige uitkering van 0,5 procent van het jaarsalaris in januari 2019. Verder kunnen organisaties  een generatieregeling en traineeships introduceren en krijgen ze meer ruimte voor regelingen op ondernemingsniveau. Voor professionals in het jeugddomein zijn er afspraken gemaakt over opleidings- en registratiekosten Kwaliteitsregister Jeugd.

In lijn met andere branches

Sociaal Werk Nederland is tevreden over het akkoord. ‘De financiële afspraken zijn in lijn met de gemaakte cao-afspraken in andere (aanpalende) branches, zoals Jeugdzorg. Tegelijkertijd zal Sociaal Werk Nederland, onder meer in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, bij de VNG en gemeenten onder de aandacht brengen dat het nu echt tijd wordt dat gemeenten bij de inkoop van sociaal werk financiële compensatie toepassen. De opleving van de economie geeft hier alle reden toe.’

Arbeidstijden

De nieuwe cao maakt het voor organisaties mogelijk om de arbeids- en rusttijden in de organisatie te regelen binnen de ruimere kaders van de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit, in plaats van op basis van de cao. ‘Duurzame inzetbaarheid kan verder gestalte krijgen doordat organisaties de mogelijkheid krijgen om een generatieregeling te introduceren. Met zo’n regeling op ondernemingsniveau kunnen oudere medewerkers duurzaam inzetbaar blijven, onder andere door minder uren te werken. Organisaties kunnen gedurende de looptijd van de cao ook experimenteren met het aannemen van hogeropgeleide trainees, die zo werkervaring kunnen opdoen en kunnen meelopen met ervaren collega’s’, laat Sociaal Werk Nederland weten.

Werkdruk

In het onderhandelakkoord is ook aandacht voor het thema werkdruk. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de  werkdruk in de sector hoog is. Sociaal Werk Nederland: ‘In lijn met de Arbowet is daarom in de cao opgenomen dat de werkgever in de eigen organisatie een inventarisatie moet uitvoeren naar de werkdruk en in gesprek met de OR of PVT tot een plan van aanpak moet komen als daar aanleiding voor is.’

Looptijd

Het akkoord is definitief als de leden van Sociaal Werk Nederland en de leden van FNV en CNV met het akkoord hebben ingestemd. De verwachting is dat rond 11 juli duidelijk wordt of het akkoord definitief is. Als dat zo is, gaat de cao (met terugwerkende kracht) in per 1 april 2017 en loopt hij tot 1 juli 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.