Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer jongeren en 45-plussers in bijstand

Het aantal mensen in de bijstand blijft groeien. Vooral meer jongeren en 45-plussers zijn vorig jaar in de bijstand terechtgekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Eind 2015 zaten 450 duizend mensen in de bijstand. Dat waren er 16 duizend meer dan het jaar ervoor. Sinds 2009 laat het aantal mensen met een bijstandsuitkering een stijgende tendens zien.

Wajong

Het aantal jongeren dat in de bijstand terecht is gekomen, is met 4 duizend gestegen. Die stijging komt voor een deel door ongeveer 2 à 3 duizend jongeren die arbeidsongeschikt zijn.  Zij konden tot 2015 in veel gevallen een beroep doen op de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Met de invoering van de Participatiewet in 2015 is de toelating tot de Wajong beperkt. De instroom in de Wajong is sinds 1 januari 2015 drastisch afgenomen. In 2014 ging het om zo’n 1400 personen per maand, in 2015 waren dat er 300.

Duurzaam arbeidsongeschikt

Alleen jongeren die duurzaam en volledig arbeidsongeschikt zijn, komen nog in aanmerking voor een uitkering. Gedeeltelijk arbeidsongeschikte jongeren die weinig of geen inkomen respectievelijk geen vermogen hebben, kunnen bij de gemeente een beroep doen op bijstand.

Arbeidsmarkt

De grootste groep die in 2015 in de bijstand terecht kwam, bestaat uit 45-plussers. Werkzoekenden in deze leeftijdscategorie hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt. En eenmaal in de bijstand is het moeilijk om weer aan het werk te komen. Volgens de laatste cijfers begint de werkloosheid in deze categorie wel af te nemen, maar het beroep op de bijstand is niet kleiner geworden .

Weinig bijstandsbehoefte

In de leeftijdsgroep daaronder is een andere ontwikkeling  te zien. Bij de 27- tot 45-jarigen is de bijstandsbehoefte maar weinig toegenomen. Er kwamen nog geen 2 duizend uitkeringsgerechtigden bij.

Sociaal Bestek

Sociaal Bestek is hét vakblad voor specialisten op het terrein van participatie, sociale zekerheid en maatschappelijke ondersteuning. Met actuele informatie over wet- en regelgeving, beleidsontwikkelingen en uitvoeringspraktijk. Sociaal Bestek informeert en daagt uit. >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.