Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meer gemeenten betalen hoger tarief voor huishoudelijke hulp

Meer gemeenten hebben de huishoudelijke hulp aanbesteed tegen een tarief van 22 euro of hoger. Dat blijkt uit de FNV Monitor Werk, Inkomen en Zorg. In 2010 was het percentage dat een maximumtarief hanteerde van 22 euro of hoger 14,3 procent; in 2012 is dat 34,8 procent.
Meer gemeenten betalen hoger tarief voor huishoudelijke hulp

De meeste gemeenten besteden de huishoudelijke hulp aan via een Europese aanbestedingsprocedure. Dat betekent dat zij vaak met meerdere zorgaanbieders een contract afsluiten tegen verschillende uurtarieven. Uit de tweejaarlijkse monitor blijkt dat meer gemeenten een basistarief van 22 euro of hoger vaststellen. Dat percentage steeg van 14,3 procent in 2010 naar 34,8 procent in 2012. Het percentage dat onder de 22 euro aanbesteed daalde daarmee van 82,7 in 2010 naar 64,5 in 2012.

Adviestarief
De Abvakabo FNV adviseert aan de hand van de cao VVT een uurtarief van minstens 24,50 euro voor huishoudelijke hulp I. Alleen de gemeente Woudenberg kwam boven dat adviestarief uit en heeft tegen een tarief van 25 euro aanbesteed. De gemeenten Eindhoven (24,45 euro), Horst aan de Maas en Roermond (24,39 euro), Veldhoven (24,33 euro) en Sint-Michielsgestel (24,21 euro) liggen dicht bij dit adviestarief.

Contract
Gemeenten kunnen met meerjarencontracten veel onrust en onzekerheid bij cliënten en werknemers in de zorg wegnemen, stelt de Abvakabo FNV in het rapport. Door de korte looptijden investeren zorgaanbieders vaak minder in hun personeel, want zij zijn immers niet verzekerd van een nieuwe gunning. Inmiddels is het aantal gemeenten met een bestek of contract van vier jaar toegenomen van 18 in 2010 naar 43 in 2012. Een klein deel van 24 procent heeft een contract met een duur van 2 jaar. Er zijn ook uitschieters, volgens de monitor. Gemeente Borsele sloot een contract af van 6 jaar en de gemeente Woudenberg van tien jaar.

Kwaliteitseisen
Om ervoor te zorgen dat de hulp bij het huishouden van een goede kwaliteit is, kunnen gemeenten kwaliteitseisen in hun contracten of bestekken opnemen. Uit de monitor blijkt dat bijna de helft (49 procent) van de deelnemende gemeenten alle kwaliteitseisen die de VNG, ActiZ en VWS hebben opgesteld in het contract heeft overgenomen. 25 Procent van de gemeenten heeft een beperkt aantal eisen heeft opgenomen.

Download hier de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg 2012

Bron: Abvakabo FNV

1 REACTIE

  1. De gemeenten zijn tegelijk bezig om het aantal uren zorg per client terug te dringen. Er wordt zelfs gewerkt met 1,5 uur, terwijl in de cao voor de zorg staat dat een ‘dienst’ minimaal 2 uur is. Bij wie wordt straks dat half uur tekort neer gelegd? Ook gaan werkgevers je verplichten om 2 clienten per dagdeel te gaan doen. Wie betaald de reistijd en wanneer is dan de koffiepauze? De overheden zouden toch, alleen al fatsoenshalve, cao-bepalingen mee moeten nemen in hun beleidsmaatregelen rond de WMO.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.