Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer geld voor verloskundigen in achterstandswijken

Verloskundigen kunnen vanaf komend jaar 23 procent extra declareren voor het verlenen van zorg aan vrouwen in achterstandswijken, zo meldt het ministerie van VWS.
Meer geld voor verloskundigen in achterstandswijken

Door Alexandra Sweers – Het geld is met name bedoeld om de extra tijd te compenseren die de verloskunidgen aan zorg kwijt zijn, aldus Monique Schers, woordvoerster van de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen.

Problematiek
‘In deze wijken wonen vaak mensen met een lager opleidingsniveau en van allochtone afkomst. Door taalproblemen is het lastiger om voorlichting te geven.’ Daarnaast vereist de sociale problematiek in achterstandswijken meer huisbezoeken en overleg met externe hulpinstanties, aldus de woordvoerster.

Veiligheid
De minister heeft ook tot deze tariefsverhoging besloten omdat er ongerustheid heerst over de persoonlijke veiligheid van verloskundigen in sommige wijken van grote steden. Schers: ‘Verloskundigen hebben regelmatig te maken met agressie van familieleden of van de partner van de cliënt. Verloskundigen zijn veel ’s nachts op straat en voelen zich dan niet veilig.’

Taxi
Met de toeslag kunnen verloskundigen aanvullende maatregelen nemen om hun persoonlijke veiligheid te vergroten. Een voorbeeld hiervan is het inhuren van een taxi. Op dit moment wordt taxivervoer niet gefinancierd, aldus Schers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.