Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer anti-homoincidenten gemeld in Amsterdam

Het aantal meldingen van anti-homoincidenten in Amsterdam is wederom toegenomen. In 2011 kreeg het speciale politieteam Roze in Blauw 564 meldingen binnen van bijvoorbeeld belediging, pesten, uitschelden en dreigen met geweld tegen homo's en lesbiennes. Een jaar eerder waren dat er 487. Dat meldde het hoofdstedelijke politieteam vrijdag.
Meer anti-homoincidenten gemeld in Amsterdam

Het aantal meldingen van daadwerkelijk geweld tegen homo’s daalde licht. Van 182 in 2010 naar 176 vorig jaar. ‘Of er inderdaad meer gebeurt, blijft onduidelijk’, aldus een woordvoerder. ‘De stijging van meldingen kan ook te maken hebben met een toename van de meldings- en aangiftebereidheid. Ook de registratie is uitgebreid, zodat er meer zicht komt op het aantal incidenten.’

Tolerant
Volgens Roze in Blauw vinden in Amsterdam dagelijks gemiddeld één à twee anti-homogerelateerde incidenten plaats. Politie en justitie voeren in de hoofdstad een zogenoemd zero-tolerancebeleid in geval van geweld tegen en belediging van homoseksuelen en transgenders. Het Openbaar Ministerie (OM) verhoogt de strafeis met 50 procent als sprake is van een delict met een ‘discriminatoir karakter’. Bij zware bedreiging of ernstig geweld wordt de strafeis verdubbeld.

Gay Pride
Zaterdag vindt de aftrap plaats van de jaarlijkse Gay Pride, met als hoogtepunt de botenparade op 4 augustus. De politie kondigt aan extra alert te zijn op anti-homogeweld in de stad. Het OM heeft op 18 september alvast ruimte gereserveerd voor een themazitting. Mensen die zich tijdens de Gay Pride schuldig maken aan delicten met een homofoob motief, moeten op die dag voor de rechter verschijnen.

 

 

Bron: ANP/ANP-photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.