Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meavita staat op omvallen, werknemers elders in dienst

De noodlijdende zorginstelling Meavita staat gedeeltelijk op omvallen. Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid dinsdagavond aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Thuiszorg Groningen en Meavita Groep Den Haag zullen vermoedelijk uitstel van betaling aanvragen.
Meavita staat op omvallen

Volgens Bussemaker zullen de surseance en het faillissement ‘onvermijdelijk tot onrust en onzekerheid leiden’ bij cliënten en werknemers van Meavita. De betrokken gemeenten en zorgkantoren, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie hebben voorzorgsmaatregelen getroffen om zorg te garanderen.

In het geval van faillissement zullen nieuwe rechtspersonen de activiteiten van de betrokken Meavita-onderdelen overnemen, aldus VWS. Het personeel kan aan de slag bij twee nieuwe stichtingen die de zorg voor de klanten zullen garanderen. Deze stichtingen zijn opgericht door de patiëntenorganisatie NPCF. De zorg wordt betaald uit de AWBZ.

Nadelig
Volgens de staatssecretaris mag er geen situatie ontstaan waarin mensen een verpleeghuis uit moeten, of bijvoorbeeld palliatieve thuiszorg of 24-uurszorg moeten ontberen. Wat de salarissen betreft heeft Meavita verzekerd dat de betalingen daarvan op 22 en 24 februari plaatsvinden, aldus Bussemaker. Doordat werknemers elders in dienst treden, kunnen volgens haar de nadelige gevolgen voor hen zoveel mogelijk worden beperkt.

Verlieslijdend
Meavita is met 100.000 cliënten en 20.000 medewerkers een van de grootste zorgorganisaties van Nederland. De organisatie is ontstaan na een fusie van Meavita, Sensure, Thuiszorg Groningen en Vitras. Ze is al enige jaren verlieslijdend. In totaal zijn ongeveer zestig gemeenten afnemer van Meavita, in Groningen, de Achterhoek, Utrecht en in Den Haag en omgeving.

Niet de dupe
Koepelorganisatie Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) prijst in een aparte brief aan de Kamer inzet en professionaliteit van het uitvoerend personeel. Vooral daaraan is te danken dat de cliënt niet de dupe is geworden van de teloorgang van het concern, aldus VNG-directielid Sandra Korthuis. Zij schrijft dat door de situatie bij het Meavita-concern en andere ‘doorgefuseerde zorgconglomeraten’ steeds meer gemeenten vraagtekens zetten bij de effectiviteit van de marktwerking in de zorgsector.

Riante vertrekregeling
Volgens PM magazine, dat vrijdag uitkomt, steeg de bezoldiging van de Meavita-bestuurders de laatste jaren aanzienlijk. Bestuurslid Theo Meuwese kreeg in 2006 25 procent salarisverhoging. In 2005 verdiende hij 209.000 euro. Voorzitter Daan van de Meeberg ging 20 procent vooruit en kwam in 2006 terecht op 265.000 euro. Meuwese ontving dat jaar ook nog eens een pensioenbijdrage van 80.478 euro. Als bestuursvoorzitter kreeg hij in 2007 een riante vertrekregeling: een brutosalaris van 186.000 euro, een pensioenbijdrage van ruim 43.000 euro en een vertrekpremie van 468.952 euro.

Lees hier de brief over Meavita van staatssecretaris Bussemaker aan de Tweede Kamer.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/VWS

1 REACTIE

  1. wat erg dat een hardwerkende vrouw dit moet lezen, en het geld wat zij nog tegoed heeft voorlopig of helemaal niet meer ziet.
    Meeberg voelje je eigen nog steeds een eerlijk mens? ik heb mijn man en zoon verloren en jij hebt voor de rest van mijn verlies gezorgd. dank dank.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.