Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Max 180.000 voor topsalaris zorgsector

Er komt een nieuwe wet die de openbaarmaking en normering van topinkomens in de (semi-) publieke sector vastlegt. De zorgbestuurders mogen maximaal een brutojaarsalaris van 181.773 euro krijgen. Er wordt ook gewerkt aan een Beloningscode Bestuurders Zorg met een uitloop naar 246.000 ‘in een risicovolle marktomgeving’.
Max 180.000 voor topsalaris zorgsector

Door Carolien Stam –  De Beloningscode Bestuurders Zorg komt erop neer dat bestuurders, die een nieuwe aanstelling krijgen, maximaal 190.000 euro bruto, inclusief bonussen, mogen verdienen. Er is wel een uitloop naar 246.000 euro bruto, maar alleen voor bestuurders in een ‘risicovolle marktomgeving’.

Normeren
Binnenkort spreken de leden van de Vereniging van bestuurders in de zorg (NVZD) zich over de nieuwe beloningscode uit. Dat meldt het vakmedium Psy op haar website. De toezichthouders, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen NVTZ) hebben zich al akkoord verklaard met de Beloningscode. Tegelijkertijd heeft de ministerraad besloten tot een nieuwe wet om topinkomens in de (semi-) publieke sector te normeren.

Risico
De sector Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) wordt niet als een risicovolle markt beschouwd, volgens woordvoerder Jaap Knoppert van branchevereniging ActiZ. De sector ligt met enige regelmaat onder vuur vanwege de hoogte van de bestuurderssalarissen. Niet terecht, volgens Knoppert: ‘In december 2008 heeft Price Waterhouse Coopers in opdracht van VWS een onderzoek gedaan onder thuiszorgorganisaties over de kosten en tarieven in het kader van Wmo. Bestuurssalarissen werden toen ook onderzocht door PwC. Daar kwam een gemiddelde beloning uit van € 117.500 voor bestuurders.’

‘Pas toe of leg uit’
De sector VVT hanteert al enkele jaren de zogenoemde Zorgbrede Governancecode. Daarin staat overigens niets over het maximum topsalaris voor de zorgbestuurders. De code stelt dat ‘bij maatschappelijk verantwoord ondernemen horen maatschappelijk verantwoorde bestuurssalarissen’. Die code hanteert het ‘pas toe of leg uit waarom je ervan afwijkt’ principe, aldus jaap Knoppert. ‘In de ledenvergadering van dit voorjaar hebben we  voorgesteld om voor het bestuurssalaris alleen het ‘pas toe’ principe te hanteren. Als er een maatschappelijk breed gedragen regeling is met betrekking tot de salarissen, dan zullen ActiZ-leden die richtlijn volgens het “pas toe principe” gaan volgen.’

Regimes
De nieuwe wet over de topinkomens in de (semi-)publieke sector zal drie beloningsregimes kennen. Ten eerste instellingen waarvan de bestuurdersbeloning niet mag uitstijgen boven 181.773 euro. Ten tweede instellingen waarvan de bestuurdersbeloning niet mag uitstijgen boven het maximum van de sector-beloningscode. Deze beloningscode wordt door de vakminister vastgesteld. Tot slot zijn er instellingen waarvan het kabinet de beloning niet maximeert, maar die wel verplicht worden alle beloningen openbaar te maken, voor zover deze uitstijgen boven 181.773 euro.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

4 REACTIES

  1. wanneer wordt het inkomen van de zorg verzekeraars(top) bekeken. dat zijn wel de bedrijven waar men de premie betaald, die tegenwoordig ook niet mals zijn????
    en wat krijg je er tegenwoordig nog voor, je moet constant bijdokken.
    zoals voor tandarts ,medicijnen!!

  2. Lees alle reacties
  3. Volgens mij gaat het hier over topsalarissen binnen bestuur zorgsector.
    En niet direct over de banken.
    Maar ik moet wel even kwijt dat ik toch niet begrijp dat de topsalarissen in de zorg maar konden oplopen, terwijl er juist in de zorg zo’n onrust is onder personeel en zorgvrager.
    Ik ben blijkbaar daar te simpel voor, want begrijp werkelijk niet dat een persoon, dus een zorgmanager gewoon rustig zijn/haar hoofd neer kan leggen met zo’n inkomen, terwijl er onderin zowel op de werkvloer als hulpvrager, enorm gesnoeid moest worden en nog steeds. Dat is blijkbaar een kwestie van moraal, maar persoonlijk zou ik dat niet kunnen, ook al was en is mijn baan dan nog zo verantwoordelijk. Die verantwoordelijkheid heb je namelijk ook naar beneden, naar werknemers en zorgvragers uit te dragen en kun je dat met zo’n riant inkomen en een rustig geweten, wetend dat er zoveel mensen in zorgelijke situaties zitten!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.