Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marokkaanse jongerenorganisaties willen stem laten horen

Dertig Marokkaanse jongerenorganisaties hebben zich verenigd onder de naam: Het netwerk van Marokkaanse Jongerenorganisaties. ‘In de discussie over Marokkaanse risicojongeren wordt de stem van de jongeren zelf vaak gemist.'
Marokkaanse jongerenorganisaties willen stem laten horen

Door Esther van Andel – Het doel is om hun stem te laten horen in het debat over Marokkaanse probleemjongeren. Het netwerk van Marokkaanse Jongerenorganisaties wil met één mond praten’, zegt Habib el Kaddouri, beleidsmedewerkers van het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN).

Initiatief
Het initiatief voor het netwerk komt van het SMN. El Kaddouri: ‘Lokale jongerenorganisaties hebben behoefte aan ontmoetingen met andere verenigingen waarin zij bepaalde issues kunnen aankaarten. Zoals de escalatie van problemen in Slotervaart en Overvecht. Maar deze jongerenorganisaties missen de kennisuitwisseling of verdieping over problemen van de Marokkaanse jeugd. Daarom zijn we vorig jaar voorzichtig begonnen met de organisatie van een eerste landelijke bijeenkomst.’ Binnen het nieuwe netwerk ondersteunt SMN de betrokken organisaties.

Invloed op beleid
‘Talloze jongerenorganisaties uit het land doen werk op lokaal niveau. Ze willen allemaal invloed uitoefenen op het landelijke overheidsbeleid. Het nieuwe netwerk is een goed instrument daarvoor. Het vervult een brugfunctie tussen Marokkaanse jongeren, bewindspersonen en de Nederlandse samenleving’, volgens El Kaddouri.

Netwerk
Het netwerk van Marokkaanse Jongerenorganisaties wil een platform zijn waar jongerenorganisaties kennis kunnen uitwisselen en informatie kunnen krijgen over onderwerpen die de Marokkaanse jeugd aangaan. Het netwerk geeft daarnaast praktische informatie over de oprichting van een jongerenorganisatie, fondsenwerving en de omgang met de media.

Doel
Dit weekeinde kwamen dertig jongerenorganisaties uit het hele land bij elkaar in Maarssen. Op de bijeenkomst hebben ze gepraat over een gezamenlijk geluid naar de Nederlandse samenleving en naar de overheid en diverse instanties. Er is een verklaring opgesteld waarin de Marokkaanse jongeren aangeven waar ze voor staan.

Koers
El Kaddouri: ‘In het manifest staat onze werkwijze waarlangs moet worden samengewerkt. Op twee pagina’s worden de statements van de Marokkaanse jongeren verwoord.’ Wat voor statements dat precies zijn kan El Kaddouri nog niet zeggen. ‘Het is een genuanceerd verhaal’, zegt hij. ‘Maar alles appelleert aan de verantwoordelijkheid van de overheid, van de ouders en van de jongeren zelf.’ Het manifest wordt over twee weken openbaar gemaakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.