Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Marktwerking bij inburgering mislukt’

De marktwerking in de inburgeringscursussen is nadelig voor reguliere onderwijsinstellingen. ‘Nieuwe aanbieders concurreren door minder uren les te geven, grotere klassen en goedkoper personeel. Het onderwijs lijdt daar onder, cursisten en leraren worden de dupe’, zegt bestuurder Gerrit Stemerding van de Algemene Onderwijsbond (AOb)
'Marktwerking bij inburgering mislukt'

Stemerding doet zijn uitspraken naar aanleiding van een rapport over de marktwerking in het inburgeringsonderwijs. Het rapport van onderzoeksbureau Regioplan is donderdag verschenen. Hieruit blijkt dat door de marktwerking honderden banen op de tocht staan bij de regionale opleidingscentra (ROC’s).

Banen op de tocht
De AOb wijst op de situatie bij de Rotterdamse ROC’s Zadkine en Albeda College. De gemeente Rotterdam wijst maar een handvol cursussen toe aan reguliere onderwijsinstellingen. ‘Alleen al bij Zadkine staan de komende drie jaar 250 formatieplaatsen op de tocht’, aldus de onderwijsbond.

Grote groepen
Bij de aanbesteding van cursussen weegt de prijs van een cursus te zwaar, menen de samenstellers van het rapport. ‘Cursisten krijgen sinds de invoering van marktwerking minder uren les in grotere groepen. Verder is door administratieve problemen het aantal inburgeraars afgenomen.’ De AOb noemt de invoering van de marktwerking in de inburgeringscursussen een ‘mislukt experiment’. ‘Het bewijst dat markt en publiek onderwijs niet samengaan.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: Robin Utrecht/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.