Mensenrechten bij zelfstandig wonen en maatschappelijk participeren

Ook ouderen hebben het recht zelfstandig te wonen en volwaardig aan de samenleving mee te doen. De overheid heeft een mensenrechtelijke plicht hen te ondersteunen als dat nodig is. Daarbij gaat het zowel om individuele voorzieningen als om een samenleving die zo is ingericht dat iedereen daarin kan wonen en meedoen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Een van de meest geciteerde uitspraken over mensenrechten luidt: ‘Waar beginnen uiteindelijk de universele mensenrechten? Op kleine plaatsen, dicht bij huis – zo dichtbij en zo klein dat ze op geen enkele kaart van de wereld staan. Maar die plaatsen zijn de wereld van individuele mensen; waar zij wonen, naar school gaan of werken. Op zulke plaatsen zijn alle mannen, vrouwen en kinderen op zoek naar rechtvaardigheid, gelijke kansen en gelijke waardigheid. Als mensenrechten daar geen betekenis hebben, hebben ze elders ook weinig betekenis.’ 1

De uitspraak is uit 1958, maar is in 2018 nog even waar,

0
24

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.