Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Les in preventie van ondervoeding

Om ondervoeding bij ouderen in de zorg verder aan te pakken, zijn de Hogeschool Rotterdam en kenniscentrum LEVV een nieuw project begonnen: Zorg voor Beter II. Voorkomen van ondervoeding verbetert de kwaliteit van de zorg.
Les in preventie van ondervoeding

Eten en drinken is een belangrijk thema in de ouderenzorg. Er is steeds meer aandacht voor dce preventie van ondervoeding en het verbeteren van de kwaliteit van de zorg op dit gebied. De Hogeschool Rotterdam en het LEVV starten in oktober een samenwerking om zorgverleners hierin te ondersteunen: Zorg voor beter II.

Instrumenten
Er bestaat al een deelprogramma Eten & Drinken van Zorg voor Beter I. In dit programma zijn veel instrumenten en producten ontwikkeld, zoals richtlijnen voor verantwoorde vocht- en voedselvoorziening, instrumenten voor screening op ondervoeding en een e-learningmodule.

Twee vliegen
In Zorg voor Beter II geven de Rotterdamse Hogeschool en het LEVV hier een vervolg aan. Met een implementatieproject willen zij de verdere verspreiding en toepassing van de beschikbare instrumenten bevorderen. Zo slaan ze twee vliegen in één klap: zorgorganisaties krijgen ondersteuning bij de toepassing van zorgverbeteringen en studenten leren hoe ze de instrumenten later in het beroep in kunnen zetten.

Ziekenhuis
Het programma wordt in de praktijk getoetst door acht verbeterteams, die aan de slag gaan in vijf verpleeghuizen en drie thuiszorgorganisaties in de regio Rotterdam. De verbeteracties moeten bijdragen aan een meetbare verbetering van eten en drinken in de ouderenzorg. Ook wordt gekeken of ziekenhuizen in het traject kunnen worden betrokken. Op geriatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen is ondervoeding een groot probleem.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: LEVV

2 REACTIES

  1. Het lijkt mij goed dat aan eten en drinken veel zorg wordt besteed voor ouderen en chronisch zieken. Ik ben blij dat de aandacht niet aklleen uit gaat naar de intramurale setting, maar ook naar de extramurale, gezien de betrokkenheid van thuiszorginstellingen.
    Ik ben betrokken bij het Hitteplan van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Het is mij niet bekend in hoeverre zorginstellingen extra aandacht aan – in ieder geval vochtopname – besteden tijdens hete dagen in de zomer. Ik hoop van harte dat in de richtlijnen ook rekening wordt gehouden met (extra) hete periodes. Dat zou kunnen helpen om extra sterfgevallen door hitte te voorkomen.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit probleem was al eerder bekend.
    Het is van de gekke dat dit probleem zich voordoet.
    Als de instellingen en ziekenhuizen met hun kennis en dieetisten dit al niet kunnen voorkomen hoe moeten de andere mensen het dan redden. Ik denk dat er te veel met voedsel geknoeid wordt waardoor er geen eerlijke voeding meer is overal zit er wat in goed voor dit en goed voor dat.
    Daarkomt bij dat in ziekenhuizen en instellingen de maaltijden schandalig slecht zijn kwa bereiding en mindere kwaliteit van het voedsel [bezuiniging]en de mensen niet worden geholpen met eten.
    En de mensen hebben ook te weinig geld ,waardoor minderheden niet verantwoord kunnen eten.
    Men weet best wel wat ze nodig hebben maar
    de voeding is veel te duur om verantwoord te eten en vooral als je iets extra’s nodig hebt.
    Het gaat niet goed met de mensen de overheid bezuinigd op de verkeerde dingen en als een zorginstelling 80.000 euro voor een sponsering uitgeeft waar zijn we nou mee bezig!!!!!?????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.