Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langer zelfstandig thuis leidt niet tot meer zorg

Huisgenoten en een goed inkomen zorgen ervoor dat mensen minder zorg gebruiken. Het lijkt erop dat het langer zelfstandig thuis- beleid van het ministerie van VWS ook echt zo uitpakt. Dat is de conclusie uit het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar de zorg thuis.
langer zelfstandig thuis betekent niet meer gebruik van zorg
langer zelfstandig thuis betekent niet meer gebruik van zorg - Foto: ANP XTRA

Ouderen blijven langer thuis wonen en maken alleen gebruik van thuiszorg als het echt niet anders kan. Wie huisgenoten heeft en/of een hoger inkomen, maakt relatief minder gebruik van zorg thuis. Het totale gebruik van extramurale zorg is wel licht toegenomen in 6 jaar: tussen 2004 en 2011. Dat is vooral te wijten aan de hogere leeftijd en meer 80-plussers.

Huishoudelijke hulp

Dat staat in het dinsdag gepubliceerde rapport “Zicht op zorggebruik” van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Volgens SCP-onderzoeker Inger Plaisier is het overheidsbeleid: langer zelfstandig thuis, terug te zien in de onderzoeksresultaten. Er is gekeken naar de ontwikkelingen in het gebruik van huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging tussen 2004 en 2011.

Uit onvrede over de verschraling van de zorg besloten de ‘Arme Dienstmaagden van Jezus Christus’ in Geleen (Limburg) hun oude roeping weer op te pakken. De kloosterorde organiseert nu zelf thuiszorg en dagopvang. Lees meer>>

Langer zelfstandig thuis

Mensen blijven inderdaad langer thuis wonen, maar de zorg stijgt niet navenant. In 2011 maakten zo’n 556.000 mensen gebruik van thuiszorg. In 2004 maakten 532.000 mensen gebruik van zorg thuis. De stijging komt volgens het SCP vooral door het toegenomen aantal oude ouderen. In deze periode groeide de Nederlandse bevolking met 400.000 personen. Het aandeel 80-plussers nam toe van 3,4 procent naar 4 procent. Als er rekening wordt gehouden met de bevolkingstoename en de vergrijzing, is het aantal mensen gelijk gebleven dat gebruik maakt van de extramurale zorg.

Transitie

De organisatie van de zorg is vanaf 1 januari dit jaar weer helemaal anders door de transitie van een groot deel van de zorg naar de gemeenten. Toch verwachten de SCP-onderzoekers dat de langer zelfstandig thuis-trend, die uit het onderzoek komt, gewoon door zal zetten. Er is wel een verschuiving te zien van mensen die gebruik maken van thuiszorg: Alleenstaanden zijn meer zorg gaan gebruiken, mensen in een huishouden met meerdere personen gebruiken minder zorg. Dat is een gevolg van het (overheids-)beleid dat zich meer richt op mantelzorg.

Download hier het SCP-rapport Zicht op zorggebruik >>

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.