Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Langer thuis wonen dankzij slimme sensoren

Mensen met dementie kunnen langer thuis blijven wonen met CareSensus. Dit zijn slimme sensoren die Koninklijke Philips en zorgorganisatie Cordaan willen gaan inzetten in de regio Amsterdam. Deze afspraak maakten ze tijdens de e-health week.

Staatssecretaris Martin van Rijn, mede-organisator van de e-health week is blij met het initiatief. ‘Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. We krijgen er dus allemaal mee te maken. Passende zorg en ondersteuning voor mensen met dementie is daarom van groot belang, want ook zij willen zo lang mogelijk zelfstandig meedoen in de samenleving. Ik vind het mooi dat Philips en Cordaan laten zien dat de ondersteuning van mensen met dementie door de inzet van e-Health geen abstracte toekomstmuziek is. Ik hoop dat meer technologiebedrijven en zorgorganisaties volgen.’

Subtiele veranderingen

CareSensus is met kleine sensoren verbonden aan een online platform. Deze sensoren worden, alleen als de cliënt het zelf wil, op plekken in huis geplaatst waar de cliënt in principe dagelijks komt. Zoals in de keuken, de badkamer, de slaapkamer en de woonkamer. De sensoren bevatten geen camera, maar reageren wel op beweging. Doordat ze altijd aan staan, wordt de cliënt dagelijks gevolgd en kan er met de gegevens van de sensoren een activiteitenpatroon gemaakt worden. Subtiele veranderingen in dit patroon kunnen dan op tijd opgemerkt worden. ‘Als een patiënt met beginnende dementie op zeer ongebruikelijke momenten het huis verlaat, kan dit bijvoorbeeld duiden op dwaalgedrag. Dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee, zoals vallen of verkeersongelukken. Toenemend toiletgebruik kan duiden op beginnende blaasontsteking, wat veel voorkomt bij deze groep patiënten’, licht Jeroen Tas, CEO Connected Care and Health Informatics van Philips, toe.

‘E-health geeft de ontwikkeling van zorginnovatie een enorme impuls. Zo kan de zorg meeprofiteren van de modernste technologie en kunnen mensen met een ziekte of beperking zo zelfstandig mogelijk leven meedoen in de samenleving.’ Lees meer >>

Zorgkosten

Eelco Damen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Cordaan, is ervan overtuigd dat deze manier van zorg de zorg van de toekomst is. ‘Dankzij de CareSensus wordt in de thuissituatie een alternatief geboden voor het verzorgings- of verpleeghuis. Het biedt een vorm van veiligheid, een oogje in het zeil. Dit vergroot de autonomie van de cliënt en stelt de mantelzorg gerust. Daarnaast verwachten we dat CareSensus tot een effectievere inzet van zorg en een daling van de zorgkosten leidt. Wij zijn ervan overtuigd dat wij op deze wijze een doorbraakinnovatie in de zorgverlening kunnen realiseren.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.