Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Langdurige zorg moet kleinschalig

Hoe groter een zorgorganisatie is, hoe sterker die staat ten opzichte van de inkoop door het zorgkantoor. Maar is groot beter? Is veel geld oppotten goed voor de zorg? Nee! Dat stelt SP-kamerlid Renske Leijten ‘De groei van eigen vermogen in de langdurige zorg is gigantisch, terwijl het geld bestemd is voor zorg en inzet van personeel.
Langdurige zorg moet kleinschalig

Leijten deed haar uitspraken over de langdurige zorg daags voor de verkiezingen, op dinsdag 11 september, in het debat over ‘het nieuwe ouder worden’ van de brancheorganisatie van de ouderenzorg, Actiz. Zij wil vanaf volgend jaar regelen dat klein de norm wordt. ‘Dat is met een aantal simpele aanpassingen prima mogelijk. Om te beginnen moeten we zorgen dat we de financiering niet meer via het hoofdkantoor laten lopen, maar dat geld direct op zorglocaties terechtkomt’, zegt Leijten.

Goedkeuren
Om personeel en bewoners/clienten van zorginstelling in een betere positie te brengen, stelt Leijten ook voor om de uiteindelijke beslissing over de inzet van personeel door hen goed te laten keuren. Ook wil Leijten dat het niet meer mogelijk is om allerlei BV’s onder een zorginstelling te hangen. ‘Dit is een bedrijfsmatige truc om risico’s af te dekken, maar ook om financiering veilig te stellen. Een zorginstelling koopt bijvoorbeeld bij zijn eigen facilitair bedrijf de spullen duur in. Op deze manier verdwijnt er geld en kan er winst worden gemaakt en uitgekeerd worden in die BV’s.’ Volgens Leijten is het verder noodzakelijk om de concurrentie tussen zorginstellingen te stoppen. ‘Samenwerken is beter en moeten we juist stimuleren. Expertise en ervaringen kun je beter uitwisselen dan fuseren. We weten dat te groot snel anoniem wordt. Het lijkt me goed dat er snel een wet komt om grootschalige zorginstellingen te kunnen splitsen’.

Pakket
Het totale pakket dat Leijten voorstelt:
* maak het mogelijk om grootschalige zorginstellingen te splitsen;
* leg een maximale overheadnorm vast, zorginstellingen mogen daar niet overheen;
* financiering verloopt per locatie, dus niet eerst naar de hoofdkantoren;
* personeel en bewoners beslissen over de inzet van personeel;
* geen concurrentie meer tussen zorginstellingen;
* verbod op BV’s waarin geld wordt weggesluisd ;
* Eigen vermogen krijgt een wettelijke bovengrens van de omzet. Bijvoorbeeld 8 procent.

Bron: SP / ANP Photo, Roos Koole

2 REACTIES

  1. klinkt erg mooi. maar de SP roept net te kort door de bocht voor mijn mening.
    de organisaties die zorgen mede voor vernieuwingen in de zorg.
    schaalvergroting is het gevolg van politeik beleid van 20 jaar.
    de politiek bezuinigd ieder kabinet mer en harder op de zorg. en als de kwaliteit echt kritisch word gaan ze wijzen hoe fout de organisaties het doen.
    wanneer laten we nu eens medewerkers van de werkvloer hun mening en ideeen uitspreken en worden zij nou eens serieus genomen?
    dan pas zal geld bespaard worden en de kwaliteit verhoogd worden

  2. Lees alle reacties
  3. YES!! op zulke plannen zitten de zorgvragers en het goede personeel te wachten!
    Het is te gek voor woorden dat een stichting zoveel “eigen” “voor de zekerheid” kapitaal op kan bouwen terwijl de zorgvrager moet bezuinigen op de koekjes bij de koffie en het aantal keer dat hij/zij mag douchen.
    Er met AWBZ geld wordt gespaard, belegd en geïnvesteerd in onroerend goed en andere zaken terwijl er niet genoeg personeel op de werkvloer is om de zorgvraag waar de indicatie voor is afgegeven kan worden geleverd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.