Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Laatste poging voor CAO VVT

Werkgeverskoepels ActiZ en Branchebelang Thuiszorg Nederland willen een laatste poging doen om met de vakbonden tot een cao te komen. Tegelijkertijd blijkt uit een enquête van Abvakabo FNV dat de onrust in de zorg over het cao-conflict toeneemt.
Laatste poging voor CAO VVT

Het cao-overleg voor de sector verpleging en verzorging is na een half jaar onderhandelen in september vastgelopen. Uit de enquête van de vakbond blijkt dat 60 procent van de leden vindt dat de bonden voet bij stuk moeten houden. Bijna een kwart zegt in actie te komen als het niet lukt tot een cao te komen.

Eenmalige uitkering
Om werknemers niet de dupe te laten worden van het mislukken van het overleg, zo melden de werkgeversorganisaties, willen ze een eenmalige loonuitkering doen in december 2010. Het gaat om een uitkering van 1 procent over het salaris van maart tot en met december dit jaar. Maar 59 procent van de werknemers in de zorg willen geen eenmalig extraatje, maar een goede cao. Dat blijkt uit een enquête van Abavkabo onder bijna 2400 werknemers. Ruim een derde van de werknemers vindt de uitkering bovendien te laag.

Geschilpunten
Om toch na te gaan of er nog een kans is om een cao af te sluiten, nodigen ActiZ en BTN de vakbonden uit voor een laatste onderhandelingspoging. In dat overleg moeten de laatste geschilpunten worden overbrugd. Lukt dat niet, dan zullen de werkgevers de eenzijdig bepaalde loonbetaling in december uitkeren.

Salaris
Na het laatste cao-overleg in september bleven nog enkele geschilpunten over, aldus ActiZ. Het salaris was het voornaamste breekpunt. De werkgevers boden een structurele loonsverhoging van 2,5 procent over twee jaar. De bonden eisten een structurele loonsverhoging van 3,5 procent. Van de geënquêteerde zorgmedewerkers staat nog steeds meer dan de helft achter die eis. Daarnaast vindt een kwart dat een goede loonsverhoging cruciaal is om jongeren aan te trekken voor een baan in de ouderenzorg. Slechts 6,4 procent van de door de Abvakabo FNV geënquêteerden is tevreden met de 2,5 procent loonsverhoging die de werkgevers bieden.

Leeftijdsdagen
Bonden en werkgevers zijn het ook niet eens over de leeftijdsdagen. Het leeftijdsverlof zal worden vervangen door een ‘persoonlijk levensfasebudget’, zo meldt ActiZ. Punt van discussie is of werknemers mogen kiezen hoe zij dit budget inzetten: in vrije uren, voor de levensloopregeling of in geld. De werkgevers willen dat werknemers daarin zelf kunnen kiezen, de vakbonden willen dat niet. Uit de enquête van Abvakabo FNV blijkt dat 40 procent van de werknemers in de sector het belangrijk vindt om op latere leeftijd iets minder te kunnen werken. Een derde is van mening dat opgebouwde rechten minimaal moeten worden behouden. Slecht een op de twintig vindt het een goed idee om de verlofuren te spreiden over alle leeftijdsgroepen. Tot slot bleek slechts 2,3 procent van de geënquêteerden akkoord met het idee om extra leeftijdsuren uit te betalen in geld.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: Abvakabo FNV/ActiZ, foto: Koen Suyk/ANP

3 REACTIES

  1. Te treurig voor woorden, wel goede kwaliteit willen en dat allemaal voor een dubbeltje.
    Ik vind het echt een schande dat wij met een fooi in de vorm van een eenmalige uitkering afgescheept worden,als de onderhandelingen niet slagen, terwijl wij ons met z’n allen elke dag weer met grote betrokkenheid inzetten om de mensen die zorg nodig hebben zo goed mogelijk te helpen. Als de ministerssalarissen omhoog gaan is dat een hamerstuk bij wijze van spreken. Waarom moet het dan bij deze cao zo moeizaam gaan. Als nu iedereen die in deze sector werkzaam is het werk een dag zou neerleggen……juist dat kan niet, want dan doen wij de mensen die hulp nodig hebben te kort. Dus met een slechte cao doe je niet alleen de mensen in de sector te kort maar ook de zorgvragers, want wie wil er als jongere nu nog werken in een beroep met zulke slechte vooruitzichten op salarisgebied, terwijl het werk alsmaar zwaarder/complexer wordt en de bureaucratie eromheen alleen maar meer tijd vraagt.

  2. Lees alle reacties
  3. is het onterecht dat we een goede CAO willen.
    het bedrijf wil dat we kwaliteit leveren, kwaliteit moet betaald worden dat is in andere sectoren ook zo, verder willen we goede arbeidsvoorwaarden. we hebben niets aan een fooi (1%) . slechte betaling = slecht verleende zorg. want waar blijft de gemotiveerdheid?

  4. Een functie aangeboden met meer verantwoording ?het komt al voor dat dit een eer is om te doen.Een hogere beloning zit daar niet direct,aan vast, Daar zul je dan over moeten onderhandelen,Dat onderhandelen is op zich niet slecht maar ik bedoel maar..Een (interim) directie.werkt toch ook niet voor het salaris van een verpleegkundige of verzorgende.Ieder dient te verdienen wat die toekomt. Ook de mensen in de VVT.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.