Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kunstopleiding autistische jongeren van start

Zestien jongeren met een autistische stoornis beginnen deze week in Nijmegen aan hun kunstopleiding aan de nieuwe UNIT Academie. Veel jongeren met autisme hebben beeldende talenten, maar hebben niet de mogelijkheid om een kunstzinnige opleiding volgen.
Kunstopleiding autistische jongeren van start

De UNIT academie is er voor jongeren die buiten hun schuld veel moeite hebben in het gewone voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs en toch verder willen in de kunstzinnige richting. In het bijzonder richt de academie zich op jongeren met een stoornis in het autistisch spectrum.

Talent
De kersverse particuliere academie gaat uit van de talenten en niet van de beperkingen, stelt medeoprichtster Gemma van Grinsven. Veel jongeren met autisme hebben kunstzinnige talenten, maar het reguliere onderwijs gaat vaak uit van de beperkingen van autisten, zo menen de initiatiefnemers.

Kamers
Tijdens de tweejarige opleiding krijgen de studenten onderwijs in fotografie, multimedia en vormgeving. Ze gaan niet op kamers, maar vinden tijdens de opleiding onderdak bij een instelling in de buurt van Nijmegen. ‘Een nieuwe opleiding én meteen zelfstandig op kamers is te veel van het goede voor deze jongeren’, zegt Van Grinsven. De academie beschikt over tien docenten, die ook aan andere kunstopleidingen lesgeven en die veelal zelf beeldend kunstenaar zijn. Ook werken er twee psychologen. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.