Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kliniek voor patiënten met zware psychiatrische stoornissen

Maandag 1 februari start ggz-instelling Inforsa met een gesloten kliniek voor mensen met zeer zware psychiatrische stoornissen. De kliniek voor Langdurige Intensieve Zorg (LIZ) richt zich op mensen die in de reguliere ggz niet verder kunnen worden geholpen vanwege de complexiteit van hun stoornis of gedragsproblematiek.
Kliniek voor patiënten met zware psychiatrische stoornissen

Inforsa verwacht deze mensen te kunnen helpen door langdurige zorg te combineren met een orthopedagogische benadering. Met die benadering wil de kliniek zich veel meer richten op de mens achter de cliënt en niet alleen op de ziekte, aldus Marion van Bruggen, Hoofd Behandelzaken LIZ. ‘We focussen op vaardigheden en mogelijkheden die een cliënt nog wel heeft en proberen die geleidelijk aan te vergroten.’

Stranden
De kliniek is ontwikkeld vanwege de toenemende vraag naar behandelplekken voor mensen die in de huidige ggz stranden. Tot nu toe konden mensen met complexe psychiatrische problemen terecht in een Kliniek Intensieve Behandeling (KIB). In Nederland zijn er daar drie van. Inforsa beheert één van deze klinieken. De cliënten kunnen op deze afdelingen maximaal een half jaar worden behandeld, maar dat is vaak niet genoeg.

Vijf jaar
De nieuwe kliniek van Inforsa biedt ruimte voor vijf jaar behandeling. In deze periode blijft de verwijzende ggz-instelling betrokken. Gezamenlijk wordt gezocht naar mogelijkheden om de cliënt na behandeling in de LIZ weer terug te laten keren naar de verwijzende instelling of een andere passende plek.

Geen plek
In Nederland zijn er rond de 250 mensen met een complexe psychiatrische stoornis. Op dit moment is er voor deze mensen geen plek waar ze langere tijd kunnen worden behandeld. Inforsa start nu met acht plaatsen. Eind 2010 wil de instelling er 17 hebben en uiteindelijk 48.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Persbericht Inforsa/Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.