Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klein Marokko goed voor stedelijke economie

De grote steden in Nederland moeten de etnische diversiteit beter benutten en bevolkingsgroepen niet over de hele stad verspreiden. Dat zou de economie van de steden ten goede kunnen komen. Dat stelt Nicis in het onderzoek Economische Kansen Van Etnische Diversiteit, dat donderdag is gepubliceerd.
Klein Marokko goed voor stedelijke economie

Nicis is het kenniscentrum voor grote steden. Directeur Wim Hafkamp zegt in het AD dat in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht altijd wel twee buurten zijn te vinden die voor deze aanpak in aanmerking komen. ‘Geef die wijken een eigen gezicht,’ adviseert hij.

Chinatown
Volgens Nicis is samenklonteren van buitenlandse bevolkingsgroepen goed voor hun economische ontwikkeling. Wijken als Klein Turkije of Klein Marokko zouden een trekpleister worden voor binnen- en buitenlandse toeristen, net als Chinatown en Little Italy in Amerikaanse steden zijn .

Politieke wil
Ook zou de werkloosheid onder allochtonen hierdoor afnemen. Bovendien kan de aantrekkelijkheid van de hele stad op deze manier worden vergroot. Volgens het onderzoek moeten de gemeenten wel politieke wil tonen en de kansen goed in kaart brengen. Steden zouden successen moeten promoten en particulier initiatief aanmoedigen.

Onderwijs
Ook pleiten de onderzoekers voor een betere aansluiting tussen ondernemerschap en onderwijs. Op dit moment heeft geen enkele stad een specifiek beleid gericht op etnische diversiteit en is het ook geen thema dat echt leeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.