Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen in maatschappelijke opvang vaak zwaar beschadigd

Ze hebben vaak ernstige psychische problemen. Toch krijgen kinderen in de maatschappelijke opvang lang niet altijd specifieke begeleiding. Dat moet anders, vinden opvangmedewerkers. ‘Kinderen zijn geen meegekomen bagage van de moeder.’
Kinderen in maatschappelijke opvang vaak zwaar beschadigd

Tien maanden al verblijft Julia (42) met haar drie kinderen van 4, 6 en 16 jaar in Odulpha, de locatie voor crisisopvang van Neos maatschappelijke opvang in Eindhoven. Met zijn vieren delen ze één kamer. Vooral de oudste, Stefan, heeft het daar heel moeilijk mee. Julia: ‘Hij moet met mij op een kamer slapen. Hij kan geen vrienden ontvangen en heeft geen privacy. Hij schaamt zich dood. Aanvankelijk wilde hij niet meer naar school. Ik moest hem dan ziek melden. Maar ik wil niet voortdurend liegen. Daar hadden we vaak ruzie over. Tegenwoordig helpt jeugdzorg hem. Met een busje wordt hij opgehaald. Desnoods haalt zijn begeleider hem uit bed en levert hem op school af.’

Terwijl Julia over haar zoon praat, schiet ze regelmatig vol. Voordat ze bij Neos terechtkon, verbleef ze een half jaar in de maatschappelijke opvang in Lelystad. Daarvóór was ze door de woningcorporatie uit huis gezet. Vanwege overlast. ‘Het is allemaal te veel geworden’, zegt ze.

Gearresteerd
Jaarlijks verblijven enkele duizenden kinderen in de vrouwenopvang en maatschappelijke opvang. Ze zijn bijvoorbeeld vanwege huiselijk geweld met hun moeder naar de vrouwenopvang gekomen, of na een uithuiszetting naar de maatschappelijke opvang. Deze kinderen zijn er over het algemeen slecht aan toe, zo blijkt uit onderzoek van het Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg van het UMC Radboud Nijmegen. De kinderen hebben vaak al veel ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. Ze zagen dat hun ouders elkaar sloegen, hun moeder ernstig werd mishandeld, of dat hun vader werd gearresteerd. Eenderde van de 187 onderzochte kinderen vertoont symptomen van posttraumatische stress en depressie. De helft heeft ernstige gedragsproblemen. Ze lopen groot risico op kindermishandeling; zo’n 11 procent is daadwerkelijk mishandeld.

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 1, januari 2011.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.