Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderen gescheiden ouders dubbele kans op problemen’

Kinderen van gescheiden ouders hebben twee keer zoveel kans op gedrags- of emotionele problemen en slechtere prestaties op school. De oorzaak is niet zozeer de scheiding zelf, maar veelal de ruzies tussen de ouders en de problemen na de scheiding.
'Kinderen gescheiden ouders dubbele kans op problemen'

Dit concludeert het kenniscentrum E-qualityin een studie die donderdag wordt gepresenteerd. Kinderen waarvan de ouders bij elkaar zijn, hebben 15 procent kans op gedrags- of emotionele problemen. Bij kinderen van gescheiden ouders ligt dat percentage op 30.

Ouderschapsplan
De overheid heeft plannen om ouders bij een scheiding verplicht een ouderschapsplan te laten opstellen. In dat plan maken ze bindende afspraken over opvoeding, bezoek en financiën. Op deze manier worden de kinderen minder met ruzies en (geld)problemen geconfronteerd.

Website
Een dergelijk plan is online te vinden op de nieuwe website SEP. Deze site is woensdag gelanceerd en biedt informatie over de scheiding zelf en de periode erna. Het doel van de site is om een ‘geslaagde gezinsreorganisatie’ tot stand te brengen.

Bemiddelaar

Volgens E-quality kan een ouderschapsplan werken, maar om ruzie te voorkomen adviseren ze een bemiddelaar aan te stellen. Die persoon zou dan juridische, pedagogische en psychologische kennis in huis moeten hebben.

Jong
Naar schatting maken ongeveer 50.000 tot 60.000 kinderen per jaar een scheiding tussen hun ouders mee. In totaal zijn er nu 550.000 tot 850.000 kinderen in Nederland die gescheiden ouders hebben. Kinderen van gescheiden ouders gaan volgens het kenniscentrum vaker op jonge leeftijd zelf een relatie aan, en ze lopen ook meer kans om zelf te scheiden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.