Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kind vaker voor de geboorte al onder toezicht

De laatste jaren worden steeds vaker verzoeken gedaan om ongeboren kinderen onder toezicht te stellen. In 2009 ging het nog om 132 verzoeken, in 2010 waren dat er 199 en in 2011 251. Een woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming heeft donderdag een bericht van het programma De Vijfde Dag hierover bevestigd. Het gaat dan om bijvoorbeeld ongeboren kinderen van moeders met psychische problemen, psychiatrische stoornissen, een verstandelijke beperking of met een verslaving.
Kind vaker voor de geboorte al onder toezicht

De stijging van het aantal verzoeken komt volgens de woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming door de verhoogde aandacht voor de veiligheid van kinderen. Ondertoezichtstelling is mogelijk vanaf 24 weken zwangerschap. Verloskundigen, artsen of andere hulpverleners melden bij de Raad voor de Kinderbescherming hun zorgen. Vervolgens wordt uitgezocht of die zorgen terecht zijn. Als de rechter bepaalt dat dat zo is, wordt het toezicht uitgevoerd door Bureau Jeugdzorg. Een gezinsvoogd houdt in de gaten hoe het gaat met de moeder en haar ongeboren kind.

Heftige gebeurtenis
‘Als ouders geen veilige omgeving kunnen bieden voor hun kind, moeten ze tijdens hun zwangerschap al voorbereid worden op een situatie waarin hun kindje mogelijk meteen na de geboorte al uit huis geplaatst wordt. Dat is een erg heftige gebeurtenis voor een moeder’, aldus de woordvoerster. Ze benadrukt wel dat het om een klein aantal gevallen gaat. ‘In Nederland werden vorig jaar ruim 180.000 kinderen geboren. 251 verzoeken tot ondertoezichtstelling is in dat licht best weinig.’

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.