Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kennisnetwerk voor vadercentra: ‘Eindelijk aandacht voor de vaders’

De moedercentra hebben al behoorlijk veel aandacht, maar ook vaders moeten werken aan emancipatie om mee te kunnen doen aan de maatschappij. Tot nu toe blijven de vaders een achter, merkte minister Plasterk eerder al op. Hij heeft 2,4 miljoen euro beschikbaar gesteld om de mannenemancipatie te bevorderen. Tien gemeenten en ook burgerinitiatieven starten daarom nieuwe vadercentra. Een speciaal netwerk moet deze initiatieven ondersteunen.
Kennisnetwerk voor vadercentra: 'Eindelijk aandacht voor de vaders'

Vader- en moedercentra zijn voorzieningen in de wijk waar vaders en moeders terechtkunnen voor advies en ondersteuning, maar ook voor activiteiten als computercursussen, kook- en taallessen. De activiteiten zijn gericht op persoonlijke groei. De nadruk ligt op het versterken van het zelfvertrouwen. De bedoeling is dat vaders en moeders zelf de regie houden in de centra, en dus zelf activiteiten organiseren.

Expertise
Tot nu toe bestaan er alleen in Zaandam, Roermond en Den Haag speciale centra voor vaders. Tien gemeenten en een aantal burgerinitiatieven krijgen de kans om met het geld van Plasterk een vadercentrum op te zetten. Hoewel de initiatiefnemers kunnen putten uit de ervaringen van de moedercentra, waarvan sommigen al jaren bestaan, vraagt de voorziening voor mannen ook andere expertise. Jamila Achahchah van kenniscentrum MOVISIE vertelt dat er daarom een speciaal netwerk voor vadercentra komt om ervaringen en kennis met elkaar te delen.

Behoefte
‘Met het opzetten van nieuwe vadercentra merken we dat er andere behoeftes bestaan’, legt Achahchah uit. ‘De organisatie en het beheer van het centrum ligt bij de vrijwilligers zelf. Een van de vragen is hoe je samenwerkt met mannen. Waar het bij moedercentra een uitdaging is om leiding te geven, is het bij de mannen juist de vraag hoe je het leiderschap deelt.’ Ook is het de vraag hoe je de regie bij de mannen zelf kunt laten nu de opdracht en het geld van de gemeente komt.

Geld
Door de Plasterk-regeling zijn bovendien de organisatorische rollen bij de centra omgedraaid. Moedercentra ontstonden vaak vanuit een burgerinitiatief. De vrouwen kwamen al bij elkaar en de behoeften waren al in kaart gebracht. Achahchah: ‘Nu is het zo dat initiatiefnemers voor een vadercentrum geld ontvangen. Maar wat dan? Waar vind je de mannen? En hoe betrek je ze bij de activiteiten?’ Er zijn allerlei vragen waarbij een netwerk voor vadercentra uitkomst kan bieden, volgens Achahchah. ‘Al die vragen maken het tot een spannend, maar ook een heel mooi initiatief. De vrouwen hebben al veel aandacht gekregen. Nu is het eindelijk tijd voor de vaders.’

Startsein
Het nieuwe netwerk moet nog vorm krijgen. Een subgroep van het Landelijk Netwerk voor Moeder- en Vadercentra (LNMV) werkt de richtlijnen uit en presenteert in november de resultaten daarvan. Op 25 mei organiseren MOVISIE en welzijnsorganisatie Tamdem een bijeenkomst waarbij het startsein wordt gegeven voor het Landelijk Netwerk Vadercentra. Initiatiefnemers, coördinatoren en direct betrokkenen kunnen tijdens deze bijeenkomst workshops volgen. Bijvoorbeeld over hoe je een vadercentrum opzet, waar je begint en wat je daarvoor nodig hebt. Ook komt aan de orde hoe je mannen bij activiteiten kunt betrekken en behouden en hoe je vadercentra kunt ondersteunen.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.